nieuws

FNV bezorgd over overname Accell door Pon

Home 1397

FNV bezorgd over overname Accell door Pon
Santa Cruz is een van de bedrijven in de fietsenbranche die in de afgelopen jaren door Pon zijn overgenomen. Foto: Pon

FNV maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden. De vakbond gaf vorige week aan verrast te zijn over het nieuws dat Pon een overnamebod heeft gedaan op Accell.

FNV wijst erop dat het productiewerk bij Gazelle al volledig is uitbesteed aan uitzendkrachten. “Zij vallen daardoor niet onder de metaal-cao, die geldt in de fietsenbranche”, aldus bestuurder Johan Voornhout. “Als Pon hetzelfde gaat doen met de inrichting bij Sparta en Batavus, dan is dat geen goed nieuws.” De bestuurder zegt de ontwikkelingen af te wachten. Als de overname doorgaat, wil FNV in gesprek met de bedrijven over het waarborgen van werkgelegenheid.

ACM houdt overname in de gaten

Om tot een overname van Accell te komen, zal Pon volgens marktkenners nog wel wat hordes moeten nemen. In Nederland zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermoedelijk scherp kijken of er nog genoeg keuze voor de consument overblijft. In een bericht van het ANP zegt Frank Claassen van zakenband Degroof Petercam: “Ik denk dat door deze stap wel wat wenkbrauwen omhoog gaan bij de ACM.” Hij volgt het beursgenoteerde Accell al geruime tijd. Hij schat het gecombineerde marktaandeel van Pon en Accell in Nederland op ruwweg 40 tot 50 procent. “Er komt een echt ‘powerhouse’ te staan, zeker op het gebied van e-bikes.”

Geschiedenis Pon

Meindert Pon begon in 1895 een zaakje begon in Amersfoort, en werd na vijf jaar ook importeur van Opel Fietsen. Later volgden de auto’s van Opel en na de Tweede Wereldoorlog ging Pon ook Volkswagens importeren. In 2003 nam Pon Geveke over (grondverzetmachines, scheepsmotoren en aggregaten). In 2011 keerden de fietsen terug bij Pon met de aankoop van Gazelle en in 2015 met het Amerikaanse fietsenmerk Santa Cruz en BBB Cycling. Andere overnames in de fietsenmarkt van Pon: Derby Cycle, Cervélo, Union en FietsNed.

 

Reageer op dit artikel