nieuws

Elektrische fiets zorgt voor recordomzet in 2016

Home 1971

Elektrische fiets zorgt voor recordomzet in 2016
Voorzitter sectie Fiets van RAI Vereniging Wouter Jager presenteerde de marktcijfers 2015 en liet een speed pedelec helm zien die voldoet aan de NTA8776-norm. Foto Jan-Willem Schouten

De omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen is in 2016 voor het vierde jaar op rij gestegen naar een nieuw record. Niet eerder was de omzet voor de fietsbranche zo hoog. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK.

Vooral de verkoop van de populaire elektrische fiets stuwt de omzet. Voor het eerst kwam de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets daardoor boven de 1.000 euro uit. Ondanks de omzetgroei zien RAI Vereniging en BOVAG ook een zorgpunt. Zo daalde het totale aantal verkochte fietsen naar een absoluut dieptepunt sinds 1987.

4,2% omzetstijging vergeleken met 2015

In 2016 kwam de totale omzet voor de fietsbranche uit op bijna 937 mln. euro. Een stijging van 4,2 procent ten opzichte van 2015. In totaal verlieten 928 duizend nieuwe fietsen de winkel. Een daling van 5,7 procent ten opzichte van een jaar eerder (983.000 stuks). In de afgelopen 30 jaar werden niet zo weinig nieuwe fietsen verkocht. Ter vergelijk, in 2007 lag dit aantal nog op 1,4 miljoen. Sindsdien is de verkoop ieder jaar gedaald.

Elektrische fiets goed voor 57% totaalomzet

De recordomzet is vooral te danken aan de populaire elektrische fiets. In 2016 lag de verkoop op 271.000 stuks. Bijna hetzelfde niveau van 2015, toen er 276.000 werden verkocht. Bijna 30 procent van alle nieuwe fietsen was vorig jaar een elektrische fiets en dit was goed voor een omzet van ruim 534 miljoen euro; bijna 57% van de totale omzet.

Zakelijk fietsgebruik stimuleren

Volgens RAI Vereniging en BOVAG is de fiets een essentiële schakel in de huidige en toekomstige bereikbaarheid en draagt daarnaast ook bij aan de gezondheid van onze samenleving en kwaliteit van het milieu. Met het verdwijnen van de bedrijfsfietsregeling in 2015 en het ontbreken van eenvoudige leaseregels wordt gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer echter onvoldoende gestimuleerd. Dit terwijl de elektrische fiets juist bij uitstek geschikt is om langere afstanden te overbruggen en in te zetten voor woon-werkverkeer. De organisaties dringen er daarom bij een volgend kabinet op aan om het (zakelijk) gebruik van de fiets meer te stimuleren met aantrekkelijke fiscale regelgeving.

Fiets Awards 2017

De verkoopcijfers zijn op 3 april 2017 gepresenteerd tijdens uitreiking van de Fiets Awards in Burgers’ Zoo, Arnhem (Tweewieler Retail Trends congres). Tevens werden deze middag de Fiets Awards 2017 bekend gemaakt in de categorieën Fiets van het Jaar, E-bike van het Jaar, Speed E-bike van het Jaar, Racefiets van het Jaar, MTB van het Jaar en Fiets Innovatie Awards.

Hieronder vindt u de totaalrapportage marktcijfers Fietsen Marktcijfers_Fietsen_2017_2016-Totaalrapportage

Reageer op dit artikel