nieuws

Multicycle al jaren verliesgevend

Home 3659

Multicycle al jaren verliesgevend
In 2013 werd de showroom compleet gemoderniseerd en kregen de vertegenwoordigers een nieuwe bus. Foto Multicycle

Het ging al jaren niet goed met Multicycle. Uit het faillissementsverslag blijkt dat de omzet wel groeide van 6,6 miljoen in seizoen 2011/2012 tot bijna 8,3 miljoen euro in 2014/2015. Maar daar stond tegenover dat Multicycle al jaren forse verliezen maakte. Dit kwam vooral door de ontwikkeling van e-bikes, waarbij vooral in de beginperiode ‘de gebruikte elektronische onderdelen ernstige gebreken vertoonden’, aldus curator Mr Herstel.

De laatste jaren werkte Multicycle met een externe elektronica-ontwikkelaar voor hun e-bikes. In 2013 hield Tweewieler nog een interview met directeur Jeroen Biesbroek waarin hij aangaf dat de problemen grotendeels opgelost waren: “Wij zijn de Audi onder de fietsen”, zei hij toen. De showroom was compleet gemoderniseerd en de vertegenwoordigers kregen nieuwe, extra lange bedrijfswagens voor het vervoer van de Multicycle-fietsen. Biesbroek kwam in 2009 in dienst van het bedrijf waar Jacob Pot toen nog directeur was. Pot nam in 2011 afscheid waarna Biesbroek de regie volledig in eigen hand had.

Verlies in de miljoenen

De huidige aandeelhouders hebben de onderneming in 2008 overgenomen. Door de problemen met e-bikes zijn verliezen in het faillissementsverslag te zien sinds 2011: Multicycle leed 2,4 miljoen verlies in 2011/2012, 1,6 miljoen in 2012/2013, 1,1 miljoen in 2013/2014 en 2,2 miljoen euro in 2014/2015.
De Multicycle groep bestaat uit een groep van zes vennootschappen met Multicycle Inventures Group B.V. aan het hoofd van de groep. Vijf van de zes vennootschappen zijn door de Rechtbank Gelderland in staat van faillissement verklaard (ICE GmbhH bleef buiten het faillissement). Het bestaansrecht van de Multicycle-groep lag volledig in handen van de geldschieter achter de MC-groep. Dat bleek ook de aanleiding van het faillissement.

Faillissement onafwendbaar

In de periode voor het faillissement is een discussie ontstaan tussen de beide aandeelhouders van de MC-groep. De inzet van de discussie was een aanvullende financiering om het ‘laagseizoen’ door te kunnen komen. Uit onderzoek is gebleken dat een van de twee investeerders geen extra geld meer in Multicycle wilde steken. De bank gaf aan ook de financiering te bevriezen en toen was een faillissement onafwendbaar.

Gesprekken met twee partijen

Volgens de curator is hij nog in gesprek met twee partijen. Bij de gegadigden voor overname zitten partijen uit de branche en van buiten de sector. Hij wil alleen nog kwijt dat het gaat om Nederlandse én buitenlandse bedrijven. De overnamegesprekken willen nog niet zo vlotten. Mr Herstel verwacht niet voor het eind van het jaar duidelijkheid te kunnen geven.

Reageer op dit artikel