nieuws

Fietsenverkoop maart: cijfers blijven positief

Home 2071

Fietsenverkoop maart: cijfers blijven positief
De verkoop van racefietsen liet in maart een stevige groei zien van 11 procent, wellicht mede door de start van de Giro in Nederland. Foto Trek Benelux

De start van 2016 verloopt vooralsnog positief voor de fietsenbranche. Na twee relatief goede maanden op een rij, was ook de maand maart positief voor met name de vakhandel. Ondanks dat de markt een stabiel beeld liet zien in het aantal verkochte nieuwe fietsen, werden er binnen de vakhandel 2 procent meer fietsen verkocht. De omzet steeg zelfs met 9 procent.

In het branchevreemde kanaal liepen de verkoopcijfers terug met zo’n 25 procent. Het weer heeft wellicht ook nog een aandeel gehad in de verbeterde marktomstandigheden. De maand maart verliep immers vrij koud, maar wel zonnig en droog (bron: KNMI).

Forse bijdrage e-bikes

Kijkend naar de vakhandel zijn het wederom de elektrische fietsen die fors hebben bijgedragen aan de groei. 35 procent van alle verkochte nieuwe fietsen in maart binnen de vakhandel betrof een e-bike. Dit segment groeide met 9 procent in stuks, en de omzet steeg zelfs met 14 procent.

Minder stadsfietsen dan vorig jaar

Stadsfietsen, in maart goed voor 40 procent van de afzet, werden minder goed verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hier daalde het aantal verkochte fietsen met 4 procent, terwijl de omzet nog wel groeide met 2 procent. De gemiddelde verkoopprijs steeg naar € 655,-. Hybride/tour fietsen lieten net als in de voorgaande 2 maanden ook weer groei zien. In maart groeide dit segment met 8 procent.

Mtb daalt licht, racefietsen flink in de plus

Binnen de sportieve fietsen zien we de verkoopcijfers van MTB/ATB stabiliseren, en zelfs licht dalen in omzet. Sportshybride/racefietsen daarentegen lieten een stevige groei zien van 11 procent.

De verkoopcijfers van kinderfietsen lieten tot slot een stabiel beeld zien.

 

Reageer op dit artikel