nieuws

GfK: herstel fietsenverkoop zet door in februari

Home 759

GfK: herstel fietsenverkoop zet door in februari
Net als in januari liet ook de maand februari 2016 tekenen van herstel zien voor de fietsenbranche. Foto Basil, tassenmodel Wanderlust

Het is misschien nog wat vroeg voor euforie, maar net als in januari liet ook de maand februari tekenen van herstel zien voor de fietsenbranche. Wellicht ondersteund door het zachte weer in februari (bron: KNMI) steeg het aantal verkochte nieuwe fietsen met 2 procent. De omzet deed daar nog een behoorlijke schep bovenop, en groeide met 13 procent.

Het branchevreemde kanaal, in februari verantwoordelijk voor 6 procent van het totaal aantal verkochte fietsen, liet een daling fietsenverkoop zien van 12 procent. De vakhandel presteerde daardoor nog iets beter, met een gemiddelde groei van 3 procent in volume. De omzet binnen de vakhandel steeg ook met 13 procent.

E-bikes wederom goed voor groeicijfers

Grote aanjager qua fietsenverkoop in februari waren wederom de e-bikes. Binnen de vakhandel werden 19 procent meer elektrische fietsen verkocht, terwijl de omzet met 25 procent steeg. Bijna 30 procent van alle verkochte fietsen betrof een e-bike. De gemiddelde verkoopprijs steeg naar ruim € 2.150,-.

Stadsfietsen verloren terrein

Traditionele stadsfietsen, in volume het grootste segment, verloren wederom terrein. Zo daalde het aantal stuks met 6 procent, maar bleef het omzetverlies beperkt tot 1 procent. Net als in januari, trok de vraag naar hybride/tour fietsen ook weer aan. De afzet en omzet steeg met 9 procent.

Sportfietsen positief

Ook de cijfers fietsenverkoop voor sportshybride/race fietsen waren positief met een groei van 5 procent in volume en 3 procent in omzet. MTB/ATB liet in februari geen groei zien in verkochte aantallen. Opvallend was echter wel de omzetdaling van 5 procent in dit segment. Kinderfietsen lieten tot slot ook nog een forse groei zien van 10 procent in afzet en omzet!

Reageer op dit artikel