nieuws

Flanders Bike Valley opent fietswindtunnel

Home 775

Flanders Bike Valley opent fietswindtunnel
De 35 meter lange windtunnel is de blikvanger van de Flanders Bike Valley. - Foto Tweewieler

In het Belgische Beringen is de afgelopen jaren een fiets expertise centrum ontstaan op initiatief van bekende bedrijven zoals Ridley, Lazer en Bioracer. Onlangs werd in dit ‘Flanders Bike Valley’ onder grote belangstelling de eerste fietswindtunnel ter wereld geopend.

“De windtunnel heeft een oppervlakte van 600 vierkante meter, is 35 meter lang en kan windsnelheden tot 108 km/h produceren,” vertelt Marc Hufkens medeoprichter en voorzitter van de Flanders Bike Valley (FBV). “De constructie is ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met het Von Karman Instituut. Met de FBV bieden we uitgebreide voorzieningen voor startups en spin-offs op het gebied van fietsen en moderne mobiliteit. Echter, de windtunnel is de echte aandachtstrekker.”

Expertisecentrum

Het belang van de windtunnel en de FBV werd tijdens de opening nog eens aanstreept door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Ben Weyts: “Wij ondersteunen de ambitie van de Flanders Bike Valley om het toonaangevende expertise centrum te worden op het gebied van fietsen en wielrennen in het bijzonder. Deze ‘Bike Valley’ in combinatie met Vlaanderens rijke wielercultuur maken het mogelijk België weer op de kaart te zetten als het hightech ontwikkelingscentrum voor fietsen.”

Open voor iedereen

De deuren van de FBV staan open voor iedereen die geïnteresseerd is in een bezoek aan de bedrijven die er gevestigd zijn of om tests uit te voeren in de windtunnel. De FBV richt zich op zes aspecten. Dit zijn: een netwerk hub bieden voor de industrie en de overheid, wetenschap en technologie, sport, veiligheid en gezondheid, alsmede mobiliteit en toerisme.

De organisatie meldt dat op dit moment 56 bedrijven en organisaties lid zijn van de FBV en dat er spoedig meer zullen volgen.

 

Reageer op dit artikel