nieuws

Campagne Stop fietsdiefstal van start

Home

Campagne Stop fietsdiefstal van start
De campagne 'Stop fietsdiefstal' moet fietseigenaren bewust maken van het belang van een tweede slot waarmee de fiets wordt vastgezet aan een vast object .

Verzekeraars, branche- en belangenorganisaties en politie slaan de handen ineen om de toenemende diefstal van e-bikes een halt toe te roepen. Daartoe lanceert op 31 maart het Landelijk platform Aanpak Fietsdiefstal de campagne ‘Stop fietsdiefstal’. De campagne ‘Stop fietsdiefstal’ roept op tot het gebruik van een tweede slot.

Met de opkomst van e-bikes is de ernst van het probleem fietsdiefstal enorm toegenomen. Een e-bike, met een gemiddelde aanschafwaarde van € 2.000,-, is een gewild object voor fietsendieven. E-bikes worden niet meer alleen gestolen door gelegenheidsdieven, ook de georganiseerde misdaad heeft de e-bike ontdekt. De e-bikes worden met dichte sloten in busjes geladen en pas later opengebroken.

Sterke toename diefstalrisico

“Zo kan het niet langer,” aldus Mojgan Yavari, coördinator van het Landelijk platform voor Aanpak Fietsdiefstal. “Door de populariteit van e-bikes rijdt inmiddels iedereen van jong tot oud op deze fietsen. Het risico op diefstal bij sportverenigingen, stations en andere openbare gelegenheden neemt daarmee sterk toe. De kans dat een nieuwe e-bike binnen één jaar gestolen wordt, is sinds 2010 met 241procent gestegen. Tijd dus voor een campagne.”

Campagne zet in op gebruik tweede slot

De campagne Stop fietsdiefstal is ontwikkeld om fietseigenaren bewust te maken van het belang van een tweede slot waarmee de fiets wordt vastgezet aan een vast object (de ‘vaste wereld’). Uit de praktijk blijkt dat een tweede slot, mits deze goed wordt bevestigd aan een vast object zoals een lantarenpaal of een fietsenrek, de kans op diefstal aanzienlijk vermindert. Op verschillende manieren biedt de campagne fietseigenaren handige anti-diefstal tips zoals:

  • Zet uw e-bike altijd vast met een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint de kans op diefstal.
  • Zet uw e-bike met dit tweede slot altijd vast aan een vast object zoals een brug of fietsenrek.
  • Plaats uw e-bike in het zicht. Dieven houden er niet van om bekeken te worden.
  • Of zet uw e-bike in de schuur of op een beheerd terrein. Zet ook hier uw e-bike op slot.
  • Heeft uw e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken.
  • Doe altijd aangifte als uw e-bike gestolen is. De politie kan uw e-bike en de dader(s) alleen opsporen als u aangifte doet.

Deze en meer tips staan op de nieuwe website www.stopfietsdiefstal.nu.

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

De campagne ‘Stop fietsdiefstal’ is geïnitieerd door de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). De deelnemende partijen aan AVc zijn: Ministerie van Veiligheid en Justitie, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, RDW, De Nationale Politie, Openbaar Ministerie, Verbond van Verzekeraars, ANWB, TLN, RAI Vereniging, BOVAG en ARN.

Reageer op dit artikel