nieuws

Gezocht: Gebruikte fietsen voor Suriname

Home

Gezocht: Gebruikte fietsen voor Suriname
Wim en Gerard van Vliet vragen voor de fietsenmakers in Suriname via ‘Tools4change Suriname’ van Stichting Betuwe Wereldwijd gebruikte fietsen, fietsonderdelen, gereedschappen en accessoires. Foto Wim van Vliet

Tot de jaren ’90 was Suriname een groen en schoon fietsland. Daarna kwam een ommekeer dankzij de tweedehands Japanse auto’s die goedkoop werden geïmporteerd. Iedereen wilde een auto. Een fiets was voor de armen. Nu, 25 jaar later, begint het in Suriname te dagen: de fiets is er niet voor de armen, maar voor de benen.

Steeds meer mensen pakken weer de fiets, als ze tenminste een fiets te pakken kunnen krijgen. De bevolking loopt echter tegen een groot probleem aan; Suriname kent een groot gebrek aan fietsen en fietsenmakers. Om dit probleem op te lossen, werken organisaties in Suriname samen met de Stichting Betuwe Wereldwijd in Culemborg. Het gaat onder meer om de fietswerkplaatsen van Unu Pikin en de Mr.Huberstichting in Paramaribo, en die van de WiNgroep en ‘Fietsen in Suriname’ in Nickerie. De werkplaatsen bieden werk en scholing aan (jonge) mensen met een arbeidsbeperking.

Fietsen hergebruiken

De samenwerking beoogt om Suriname van meer hergebruikte fietsen uit Nederland te voorzien. Inmiddels zijn al twee containers verstuurd. Ook is er in Suriname dringend behoefte aan goed opgeleide fietsenmakers.

Nederlandse ‘fietsenmakers’ dragen kennis over

In mei 2015 is door twee ervaren en gepensioneerde  fietsenmakers, Wim en Gerard van Vliet, een cursus gegeven aan 20 deelnemers om de technische basiskennis fietsenmaker aan te leren en een cursus fietsondernemer (hoe doe je dat?) te geven. De cursussen waren een groot succes, en was een eerste begin van een meeromvattend opleidingstraject.

Meer fietsen, onderdelen en gereedschappen nodig

Onlangs hebben de partners in Suriname weer een beroep gedaan op Stichting Betuwe Wereldwijd om nog meer fietsen, onderdelen en gereedschappen te sturen. De Stichting Betuwe Wereldwijd is een sociale werkplaats. Er werken langdurige werklozen, arbeidsgehandicapten, en vrijwilligers. Zij zamelen allerlei kleine productie- en transportmiddelen in, knappen die op en sturen ze naar organisaties in ontwikkelingslanden. Dat gebeurt onder het motto ‘Tools4change’.

Tools4change Suriname

Het project ‘Tools4change Suriname’ loopt tot 1 oktober 2016, en wordt grotendeels gesubsidieerd door Buitenlandse Zaken, maar het budget voor meer gebruikte fietsen en onderdelen is nagenoeg op. Daarom doet Betuwe Wereldwijd bij monde van haar voorzitter Willem de Boer en de gebroeders Van Vliet een oproep aan de tweewielerbranche: ‘Kijk eens rond in de zaak, of er nog fietsen, onderdelen of gereedschappen zijn die geen bestemming hebben, en naar Suriname zouden kunnen worden opgestuurd?’ Zo ja, neem dan contact op naar Betuwe Wereldwijd en maak een afspraak om een en ander te laten ophalen. De goederen gaan gegarandeerd het land uit en krijgen een tweede leven onder de zon van Suriname. U kunt contact opnemen met Betuwe Wereldwijd door te bellen naar 0345 515640, of te mailen naar wdeboer@betuwewereldwijd.nl.

Positieve reacties vanuit branche

Wim van Vliet: “Voorafgaand aan ons bezoek aan Suriname hebben we aan een aantal collega’s uit onze omgeving gevraagd om afgedankt fietsgereedschap aan ons mee te geven. Hierop werd heel spontaan op gereageerd en we hebben dan ook het nodige op kunnen sturen waar ze in Suriname heel blij mee waren. Dit gaf tevens de aanzet om onze branchegenoten te vragen om te helpen om dit project te doen slagen.”

In de kinderschoenen

Het fietsenvak en de kennis over hoe je op een verantwoordde wijze een fietsbedrijf kunt runnen, staat in Suriname echt nog in de kinderschoenen. Van Vliet: “Maar we hebben daar in de 15 dagen dat we daar waren toch het een en ander kunnen overbrengen op het gebied van marketing en rendementsdenken.” Gerard van Vliet: “Gedurende twee weken hebben we een cursus basistechniek gegeven. Wat me direct opviel dat heel eenvoudige gereedschapskennis ontbrak, laat staan dat ze de juiste gereedschappen hadden. Doel van dit project is om de mensen daar te leren hoe je een fietsbedrijf runt, zodat ze uiteindelijk op een zelfstandige manier zichzelf kunnen bedruipen, en niet alleen maar van giften en subsidies afhankelijk zijn.”

Oproep gebroeders Van Vliet

“Onze oproep aan onze oud-collega’s en fabrikanten is: als u op uw zolder nog overjarige onderdelen, trapassen, sturen, zadels, kabels, spaken, bagagedragers, wielen, naafonderdelen hebt die in Nederland toch niet meer verkocht worden of accessoires zoals fietstassen, kinderzitjes, mandjes, of iets dergelijks, meld het dan aan ons. De spullen gaan het land uit dus het verstoort de markt niet, en in Suriname is men er erg blij mee.”

Tekort aan Hollandse stadsfietsen

Ook is er een groot te kort aan redelijke Hollandse stadsfietsen om daar te kunnen opknappen. Wim van Vliet: “Deze fietsen kunnen in Suriname een tweede kans krijgen. Ook grote partijen zijn geen bezwaar. Wij zorgen dan dat het bij de winkelier of leverancier wordt opgehaald, en gegarandeerd op de juiste plaats terechtkomt. Uw fietscollega’s in Suriname zullen u er heel dankbaar voor zijn.” Contactgegevens: Wim van Vliet 06 53 56 57 44, Gerard van Vliet 06 21 91 88 77.

Reageer op dit artikel