nieuws

93-jarige Henk Kluver 70 jaar in dienst bij Van Raam in Varsseveld

Home

93-jarige Henk Kluver 70 jaar in dienst bij Van Raam in Varsseveld
Henk Kluver in 2012 bij de overhandiging van zijn nieuwe Transportbus als officieel de oudste medewerker van Nederland. Foto Van Raam

De oudste medewerker van Nederland Henk Kluver viert vandaag zijn 70-jarig jubileum bij Van Raam. Kluver is 93 jaar. Tachtig jaar geleden, in 1936, begon hij op 14-jarige leeftijd zijn carrière bij fietsfabriek Locomotief in Amsterdam. Tien jaar later maakte hij de overstap naar framebouwer Van Raam in Amsterdam.

Bij Locomotief in Amsterdam verdiende Kluver destijds twee gulden per week, twee cent ging naar de belasting, de rest naar zijn moeder.  Voor de overige 90 eurocent werkte hij 48 uur inclusief zaterdag  met drie vakantiedagen per jaar.

Verhuizing naar Achterhoek

Framebouwer Van Raam in Amsterdam, waar hij later werkte, werd in 1972 gedwongen het toenmalige pand aan de Schipperstraat te verlaten. Samen met de heer Kluver vond Van Raam een geschikte  fabriek in de Achterhoek.  Als rechterhand van de heer Van Raam en de latere eigenaar van Van Raam, Piet Boezel, leerde Henk Kluver alle kneepjes van het vak. Samen met Piet Boezel stond hij aan de wieg van de huidige specialisatie van Van Raam, het produceren van aangepaste fietsen voor mensen met een lichamelijke beperking.

Nog 20 uur in dienst

Meneer Kluver is in 2012 officieel onderscheiden als oudste medewerker van Nederland, hij kreeg toen een nieuwe Volkswagen Transport bus aangeboden.  Met zijn humorvolle reactie bij de overhandiging van deze nieuwe bus haalde hij zelfs De Wereld Draait Door en Ik Hou Van Holland. De bus was zwart van kleur, zijn reactie op de bus:  “de kleur is ook goed, de kist kan achterin”.  

Onderstaand filmpje werd gemaakt in 2011 toen Henk Kluver 75 jaar als fietsenmaker werkte.

Nog dagelijks gaat Henk Kluver met veel plezier naar zijn werk, hij is  20 uur per week in dienst en is een spil in het bedrijf. Van elk onderdeel in het proces heeft hij veel verstand. Door specialisten in de branche wordt hij op handen gedragen. Henk Kluver gaat mee naar beurzen en  geniet nog van de bedrijfsuitjes van Van Raam.  Aan stoppen denkt hij totaal niet. Daar vind hij het vak en de leuke werkomgeving veel te belangrijk voor. Ook zijn 87 jarige vrouw, zijn kinderen van rond de 60 en zijn kleinkinderen van rond de 35 vinden het heerlijk dat hij nog dagelijks met veel plezier naar het werk gaat.

Levenslessen

Bij de interviews die er tot op heden met hem zijn geweest heeft hij de volgende uitspraken gedaan  waarom hij het zo lang uithoudt :  “Humor. Ik begin hier elke dag met een witz.”  “Als je van je hobby je werk maakt wordt je werk je hobby.” “Ik heb niks met oude mensen.” “Moet je horen: ik bedoel dus oude mensen die zich oud voelen. Ik zeg tegen de jongens: er is maar één kwaliteit, en dat is een goede kwaliteit. Dat was in 1953 zo, en dat is in 2013 zo”.  “Ik verzorg hier de levenslessen, zo zie ik dat.”  Verder houdt Henk Kluver van puzzelen, schilderen, kruiswoordpuzzels en witte Port, is hij nog steeds Ajax fan en koopt om de drie jaar een nieuwe auto.Foto Van Raam

Reageer op dit artikel