blog

Meegaan met de stroom of van je fietsstuk vallen

Home 589

Meegaan met de stroom of van je fietsstuk vallen
Fiets Innovatie award voor de Minimal Bike door M5, Aart Roelandt (links) en Bram Moens (midden). Foto Jan-Willem Schouten

De rijwielbranche is 3 april bijeen in Burgers Zoo. Op de weg ernaar toe hoor ik al dat er een recordomzet was met een recordaantal minder verkochte rijwielen. De gemiddelde fiets kost € 1.000,-. Met 5 kinderen zou ik nu de kans lopen failliet te gaan. Zeg maar failliets…

Die hoge prijs komt door de toenemende verkoop van elektrische fietsen. Ook jongeren vinden een steuntje in de rug wel lekker en stigmatiseren doet dat type fiets steeds minder: Uniseks, Top-design, koppeling met de Smartphone, kekke kleuren en hebbe-accessoires. Er wordt stevig geïnnoveerd en gezien het niveau van de inzendingen voor de RAI Fiets innovatie awards met hele hoge kwaliteit en enorme ambitie.

Nieuwe wereld

Trendman Ronald van Klooster (Maxlead marketing) schetst een nieuwe wereld, waarin Google, Facebook, You-tube en Linked In de vervangers van de oude waarden zijn geworden: kinderen kijken geen tv, lezen geen bladen, die kijken dag en nacht Smartphone, IPad en laptop. Slimme apps en consumentenfilters zorgen voor gerichte aanbiedingen want eerst zoek je vanuit je luie thuis…

Shockwave voor rijwielbranche

De rijwielbranche staat voor een shockwave: meegaan met de stroom of van je fietsstuk vallen. Ik spreek (lig)fietsontwerper Aart Roelandt over het door Bram Moens ontwikkelde 6,7 kilo winnende Stads-Carbonnetje: ‘We denken erover een drone te leveren die de fiets op elke plek kan stallen, ook op het dak van een museum als je daar eens bent. Of als je op 4-hoog woont op je balkon. Kom je buiten dan wordt hij op de afgesproken tijd voor je voeten teruggevlogen. Ik probeer nog: ‘Aart, 1 april was vorige week,’ maar hij blijft mij met zijn eerlijke ogen uitdagend aankijken.

Cradle-to-cradle

Tijdens het jureren heb ik de genomineerden gevraagd naar de duurzaamheid van hun product. Het antwoord ging richting prijs, garantietermijn en service, niet over milieu, hergebruik of recycling. Daar valt nog wat te halen, hoewel ik vrees dat niet heel veel consumenten nou zo cradle-to-cradle zijn. Ook de trendman meldt niets daarover.

Drone voor kat Keetje

Nu zoek ik dus een drone die ons katje Keetje huppeteetje eventjes over het gevaarlijke fietspad bij ons achter zweeft. Het inmiddels flink gegroeide Pruyserlapje loopt nog steeds mee met de Labradors, maar als er een elektrische fiets aankomt, liggen de honden plat te bibberen aan de kant maar gaat Keetje pontificaal zitten: midden op het fietspad! Pas op het aller-aller-áller-laatste moment, als iedereen in de remmen knijpt, schiet ze weg, daar waar omhoog vluchten geruststellender zou zijn. Vanmorgen kwam ze trots thuis met de grote staartveer van een ekster. Goh, wat vliegt de tijd!

Reageer op dit artikel