blog

BLOG Van de Winkelvloer: Vechten of dansen?

Home 728

BLOG Van de Winkelvloer: Vechten of dansen?
Eugen Uppelschoten deelt een handige checklist met u voor meer efficiency op de winkelvloer.

Eugen Uppelschoten vraagt zich af waarom mensen elkaar de schuld geven als het slecht gaat. ‘Aan de ene kant hoor ik leveranciers stellen dat fietsenwinkels ouderwets zijn en niet met hun tijd meegaan. De dealer krijgt hiermee de schuld dat het allemaal minder gaat. Anderzijds geeft die fietsenwinkel de leverancier de schuld van de prijserosie en veel andere misère in de markt.’

Het is heel menselijk en gemakkelijk om een ander de schuld te geven bij tegenslag. Ik hoor vrijwel nooit een leverancier of collega zeggen het is mijn eigen schuld. Het lukt me niet om met de tijd mee te gaan. En dus geven ‘we’ de schuld aan anderen, gaan we vechten. Maar worden we daar beter van? Strijd levert nooit winnaars op. Een oorlog kent alleen verliezers.

We ondernemen met z’n allen in een interessant tijdperk. Het stormt. De markt is gigantisch in beweging. Het consumenten gedrag evolueert als nooit tevoren. De positie van de fietsenwinkel wankelt. Daar staat tegenover dat de meeste ‘stakeholders’ er wel van overtuigd zijn dat we niet zonder fietsenwinkels willen of kunnen. Consumenten zelf, merken, de politiek en het ambtelijk apparaat zien steeds duidelijker het belang van winkels in.

Dus hoe krijgen we het voor elkaar dat winkels weer (of blijven) floreren? Dat de functie, de meerwaarde, die een winkel kan vervullen aansluit op de tijdgeest, op de consument? Daarvoor moeten we allemaal aan de bak en daarbij kunnen we elkaars hulp goed gebruiken. Samen op trekken. Dat begint door echt naar elkaar te luisteren, open en eerlijk te zijn. Door de juiste vraag te stellen komen we verder dan eenzijdig met goedbedoelde ‘oplossingen’ te komen. Laten we samen dansen in plaats van vechten. En als we niet weten hoe te beginnen moeten we misschien eerst op dansles. Schroom vooral niet om dat eerste danspasje te zetten er kan iets moois uit voortkomen.

Reageer op dit artikel