artikel

Fietsersbond: mobiel moet uit verkeer verdwijnen

Home 472

De Fietsersbond staat achter de maatregel dat fietsers vanaf 1 juli geen telefoon meer vast mogen houden op de fiets. “De mobiele telefoon moet namelijk zoveel mogelijk uit het verkeer verdwijnen”, zo geeft de Fietsersbond aan.

Fietsersbond: mobiel moet uit verkeer verdwijnen

Toch zal een verbod op appen op de fiets zal volgens de Fietsersbond op korte termijn maar weinig bijdragen aan de verkeersveiligheid: “We kennen geen bewijs dat appen onder het fietsen leidt tot hogere ongevalscijfers.”

Boete 95 euro

Vanaf 1 juli is het verboden om een telefoon vast te houden terwijl een voertuig wordt bestuurd. Dat geldt dus ook voor de fiets. Overtreding kan een boete opleveren van 95 euro, voor kinderen tot 16 jaar wordt dit bedrag gehalveerd.

Verbod om verkeer veiliger te maken

Fietsersbond-directeur Saskia Kluit vindt het appverbod een offer dat fietsers moeten brengen om het hele verkeer veiliger te maken. “Telefoongebruik in de auto is gevaarlijker, maar het gaat om het principe. Als we jongeren leren dat de smartphone op de fiets wél mag, dan zal het nog veel lastiger zijn om dat gedrag in de auto uit te bannen, waar het écht gevaarlijk is. Het verkeer wordt veiliger als uiteindelijk helemaal niemand wordt afgeleid door zijn mobiele telefoon.”

Wat mag er niet meer sinds 1 juli volgens de wet?

Het is vanaf 1 juli niet meer toegestaan om je telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Op deze manier wil het kabinet voorkomen dat fietsers tijdens het fietsen app-berichten versturen of op Google Maps kijken en niet op de weg letten. Voor navigatie zal de fietser dus een houder voorop de fiets moeten monteren.

Ook boete voor vasthouden mobiel

Omdat de wet het vasthouden van een telefoon verbiedt, kunnen fietsers ook beboet worden als ze het toestel ongebruikt in een hand houden. Fietsers moeten een telefoon wegstoppen in een houder, tas of broek- of jaszak.

 

Reageer op dit artikel