nieuws

Oude scooters verdwijnen uit straatbeeld

Gemotoriseerd 2217

Oude scooters verdwijnen uit straatbeeld
Viertaktscooters met Euro2 en Euro3 mogen vanaf 1 januari 2018 alleen nog maar als tweedehands worden aangeboden. Foto Shutterstock Joakim Lloyd Raboff

RAI Vereniging pleit ervoor dat winkeliers toestemming krijgen om hun oude voorraden nog te verkopen. Volgens RAI Vereniging voorzitter Van Eijck worden moderne scooters steeds schoner. “Dat blijkt uit onderzoek van TNO naar de uitstoot van verschillende klassen bromfietsen.”

“Dit onderzoek toont aan dat de scooterbranche op de goede weg is en dat met de huidige introductie van de schonere ‘Euro 4’ en straks ‘Euro 5’ scooters, het scooterpark snel schoner wordt en oude scooters uit het straatbeeld verdwijnen.” Om de vergroening kracht bij te zetten is de scooterbranche begin van dit jaar gestopt met de verkoop van het minst schone type scooter (Euro 2, 2-takt) op de markt.

Brom- en snorfietsen houden steden bereikbaar

In Nederland rijden ongeveer 1,2 miljoen brom- en snorfietsen rond die een belangrijke bijdrage leveren aan het bereikbaar houden van onder meer de steden. “Om de luchtkwaliteit te verbeteren moet ook de scooter schoner worden”, stelt Van Eijck. “Uit het TNO onderzoek blijkt dat de geteste modernere scooters dankzij de injectietechniek steeds minder uitstoten. De uitstoot moet echter nog verder omlaag en dat gebeurt ook”, aldus Van Eijck. “Vanaf 1 januari 2018 mogen alleen nog nieuwe schonere Euro 4 scooters op kenteken worden gezet, waarbij ook voor de scooterindustrie de toekomst uiteindelijk elektrisch is.”

Einde verkoop minst schone Euro 2

Uit het TNO onderzoek blijkt dat de gemeten uitstoot van de oudere Euro 2 scooters uiteen lopen. “Niet voor niets is de scooterbranche begin van dit jaar vrijwillig gestopt met de verkoop van de minst schone scooters, de Euro 2, 2-takt.  Afgelopen decennia heeft Europa echter vooral ingezet op vergroening van de auto- en truckindustrie. Scherpere uitstootnormen voor scooters lieten 12 jaar op zich wachten. Hierdoor verkeerde de industrie in onzekerheid in welke techniek moest worden geïnvesteerd en rijden er nu nog relatief veel scooters rond met een verouderde techniek. Daar wordt de industrie nu onterecht op afgerekend”, aldus Van Eijck. Momenteel vindt daarom in Europa een versnelde introductie van de schonere Euro 4 en later Euro 5 uitstootnormen plaats. Van Eijck: “Oude scooters verdwijnen hierdoor steeds meer uit het straatbeeld, maar in tegenstelling tot andere landen in Europa gaat deze overgang in Nederland gepaard met hoge kosten voor ondernemers.”

Realistisch beleid

Volgens Van Eijck moet de introductie van deze nieuwe normen samengaan met een passend landelijk scooterbeleid. “In Nederland heeft het vorige Kabinet echter gekozen voor een rigoureuze overgang naar Euro 4 waarbij de huidige restantvoorraden van niet Euro 4 scooters per 1 januari 2018 niet meer mogen worden verkocht. Landen als Frankrijk en Duitsland kiezen er wel voor om op basis van Europese regels hun eindevoorraden in 2018 te verkopen en ondernemers niet met te hoge kosten op te zadelen. Ik dring er ook bij dit Kabinet op aan om ondernemers toe te staan hun laatste voorraden van bepaalde typen scooters in 2018 te verkopen.”

Lees ook Grote gemeenten willen snorfiets van het fietspad

 

Reageer op dit artikel