nieuws

Grote gemeenten willen snorfiets van het fietspad

Gemotoriseerd 1209

Grote gemeenten willen snorfiets van het fietspad
Foto Shutterstock

Uit een onderzoek van De Gelderland blijkt dat gemeenten overwegen om na de brommer ook de snorfiets naar de rijbaan te verbannen als dat wettelijk mogelijk wordt. Zij vinden de snorfiets te milieuvervuilend om tussen de fietsers te rijden.

De Gelderlander hield uit een onderzoek onder de twintig grootste gemeenten. Daaruit blijkt dat ruim de helft nadenkt na of een proef voorbereidt om in navolging van de scooter ook de snorfiets van het fietspad te krijgen. De e-bike is volgens de gemeenten een goed alternatief voor de snorfiets die ook niet harder kan dan 25 km/uur. Zij merken dat snorfietsen vaak opgevoerd zijn en doordat ze veel sneller kunnen, stoten ze ook veel meer fijnstof uit. De gemeente Apeldoorn wil daarom helemaal af van de snorfiets. ,,Onze voorkeur zou er naar uit gaan om de snorfiets als categorie op te heffen en dat voertuig alleen nog te erkennen als bromfiets met alle bijbehorende rechten en plichten’’, verklaart woordvoerder Esther Naber.

Snorfietsen luchtvervuilend

Uit onderzoek van verschillende Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) dit voorjaar blijkt dat Scooters en snorfietsen verantwoordelijk zijn voor een bijna een kwart van de luchtvervuiling op fietspaden en in tunnels voor ruim 40 procent. Longpatiënten hebben veel last van het ultrafijnstof van scooters en snorfietsen. Ook fietsers lopen gezondheidsschade op omdat ze pal naast gemotoriseerde tweewielers fietsen. RAI Vereniging pleit ervoor dat winkeliers toestemming krijgen om hun oude voorraden nog te verkopen.

 

 

Reageer op dit artikel