nieuws

VIDEO Zelf-balancerende Honda

Gemotoriseerd 1493

Tijdens de 45e editie van de Tokyo Motorshow waren intrigerende oplossingen te zien voor een niet eens zo verre toekomst. Daarbij stonden ogenschijnlijk futuristische zaken als zelfrijdende technologie op twee wielen, kunstmatige intelligentie, slimme stadmobiliteit en elektrische aandrijving centraal. Honda toonde op de show de Honda RidingAssist-e, de nieuwste generatie van een ‘zelf-balancerend’ concept.

VIDEO Zelf-balancerende Honda
Honda RidingAssist-e, de nieuwste generatie van een ‘zelf-balancerend’ concept. Foto Rob van Ginneken

De Honda RidingAssist-e is de nieuwste generatie van een zelf-balancerende conceptoplossing zoals begin dit jaar voor het eerst getoond tijdens de CES-elektronicabeurs. Gebruikmakend van ervaringen met de mensachtige robot Honda Asimo presenteert het Japanse merk een lichte elektrische motor die ‘nul emissie’ nastreeft, de veiligheid verbetert en wellicht ook mensen langer mobiel kan houden.

Zelf-balancerende oplossing Honda

Noem het de ultieme rij-assistent voor tweewielers. Je weet werkelijk niet wat je ziet wanneer hij wordt ingeschakeld, zichzelf overeind zet en zijn rijder letterlijk tegemoetkomt. Science fiction? Welbeschouwd is het systeem relatief makkelijk te realiseren. Geen energievretende grote gyroscoop, zoals je misschien zou denken, maar een simpel kastje voor het balhoofd dat de balhoofdhoek en stuurstand kan veranderen. Dat laatste – licht sturen om te balanceren – doe je zelf ook wanneer je langzaam op fiets of scooter op een verkeerslicht af rijdt en de voeten nog niet neer wilt zetten.

Innovatieve concepten Honda

Honda denkt serieus over commercialiseren na en dat lijkt goed te doen. De truc zit hem vooral in razendsnelle elektronica om het feitelijk vrij eenvoudige ‘kastje’ aan te sturen. Wie weet vertalen ze het ook wel naar een overhellend stadsvoertuigje op drie wielen overigens. Honda’s hoogste baas Tokahiro Hachigo vertelt ons: “We zijn met 28 miljoen productie van tweewielers en auto’s mondiaal de grootste en werken nu inderdaad aan innovatieve concepten die onze kennis van auto en tweewieler in zich verenigen. Daar hoor je binnenkort meer van.”

Artikel Tokyo Motorshow in Tweewieler november

Lees meer over de Tokyo Motor Show 2017 in het novembernummer van Tweewieler (verschijndatum 24 november 2017).

Reageer op dit artikel