nieuws

Speed pedelecs rukken op in bromfietsverkopen

Gemotoriseerd 1554

Speed pedelecs rukken op in bromfietsverkopen
Stromer speed pedelec in de elektrische mobiliteitswinkel Juizz in Haarlem. Stromer staat op de 4e plek bij de bromfietsverkopen. Foto Diederik van der Laan

De bromfietsverkopen tot en met september (VWE-cijfers) zijn vrijwel stabiel als je naar verbrandingsmotoren kijkt, maar de totaalaantallen zijn daar door de populariteit van speed pedelecs flink ‘in de plus’ in vergelijking met vorig jaar.

De speed pedelecs, snelle trapondersteunde modellen worden immers als 45-kilometer tweewieler geregistreerd. Dat zorgt op papier daarom voor ruim vijftien procent groei, om precies te zijn. Saillant detail: Stromer doet het zelfs zo goed dat ze inmiddels de vierde plek in de verkooplijsten bezetten. Om de verhoudingen weer te geven: meer dan een op de twintig verkochte bromfietsen was een Stromer dit jaar. Ook Riese & Müller staat in de top-10.

Snorfietsverkopen stevig onderuit

Bij de snorfietsen is het duidelijk een ander verhaal. De relatief sterke periode met name rond de zomer wordt nog steeds gevolgd door een gestaag dalende lijn. In september zakten de snorfietsverkopen dermate duidelijk onder die van dezelfde periode van vorig jaar dat er in de statistieken van vorige maand een ‘minus 22,6 procent’ genoteerd staat. Daarmee is de opgebouwde winst van bijvoorbeeld juni en juli vrijwel verloren gegaan.

Top-3 brom- en snorfietsen

De top-3 bij de bromfietsen: Piaggio, dat nipt voor SYM blijft, dat op wat grotere afstand wordt gevolgd door Kymco. De top-3 bij de snorfietsen: Piaggio met grote voorsprong op SYM (dat stevig groeit) en BTC.

Reageer op dit artikel