nieuws

Speed pedelec Stromer in Top 10 bromfietsstatistieken

Gemotoriseerd 1480

Speed pedelec Stromer in Top 10 bromfietsstatistieken
Dankzij de wettelijke verplichting sinds begin dit jaar om speed pedelecs te registreren als bromfiets, nemen deze nu ruim 13 procent van de bromfietsverkopen voor hun rekening. Foto Trek/Bikeurope Benelux

De VWE-cijfers tot en met maart laten zien dat in maart een eind is gekomen aan de ‘flauwte’ in de verkoop van brom- en snorfietsen. Beide categorieën zitten in vergelijking met vorig jaar in de plus, waarbij de bromfietsen het zelfs opvallend veel beter doen. De speed pedelec van Stromer staat op plek 7 in de Top 10 van bromfietsverkopen.

De verkoop bromfietsen steeg in de periode tot en met maart in vergelijking met 2016 met 32 procent. De snorfietsen zitten vergeleken met dezelfde periode 12,5 procent hoger. Daardoor zien ook de verkopen over het hele eerste kwartaal er – ondanks de verkoopdip in februari – opeens toch aanmerkelijk florissanter uit. Bij elkaar opgeteld gingen er in drie maanden 13.695 brom- en snorscooters over de toonbank. In het eerste kwartaal 2016 waren dat er een stuk minder: 12.887.

Verschuiving van e-snorfiets naar e-bromfiets

Een belangrijke factor: binnen die cijfers zie je bij de elektrische tweewielers een op het eerste gezicht spectaculaire verschuiving van e-snorfiets naar e-bromfiets. Een gevolg van de wettelijk wijziging in de registratiecategorie van speed e-bikes begin dit jaar. Ze nemen nu opeens ruim 13 procent van de bromfietsverkopen voor hun rekening.

Speed pedelec Stromer in Top 10 bromfietsverkopen

Stromer staat ineens op plek 7 bij de bromfietsverkopen met een aantal van 165 verkochte speed pedelecs van januari t/m maart 2017. Riese & Müller haalt de top 10 net niet en staat op de 11e plaats met 120 verkochte speed pedelecs in de 1e drie maanden van 2017. Gazelle staat daar weer 2 plaatsen onder (13) met 63 s-pedelecs t/m maart. Sparta haalt slechts een bedroevende 23e plaats met 27 verkochte speed pedelecs.

Stijging mannelijke kopers

De VWE-cijfers laten zien dat er een opvallende verschuiving naar meer mannelijke kopers is. Verklaring? Die geven de droge cijfers helaas niet. Toch nog even terug naar het bredere plaatje: ook zonder die component speed e-bikes zitten de snorfietsen dus flink in de plus.

Piaggio weer op 1 bij snorfietsen en bromfietsen

Bij de Top 3 staat Piaggio na het eerste kwartaal toch weer bovenaan bij snor- én bromfietsen. Al is de voorsprong op SYM bij de 45-kilometermnodellen slechts enkele tientallen verkopen. De rangschikking: Piaggio, SYM, Kymco. Het Zwitserse Stromer bezet daar overigens de zevende plek, als meest verkochte speed-e-bike merk. De Top-3 bij de snorfietsen: Piaggio, voor SYM en BTC.

Reageer op dit artikel