nieuws

SYM grijpt hoofdrol in bromfietsverkopen

Gemotoriseerd 1808

SYM grijpt hoofdrol in bromfietsverkopen
SYM prijkt na de eerste twee manden van dit jaar bovenaan de ranglijst van de bromfietsverkopen vlak boven traditioneel marktleider Piaggio. Foto Shutterstock

SYM prijkt na de eerste twee manden van dit jaar bovenaan de VWE-ranglijst van de bromfietsverkopen. Met één verkochte scooter verschil overigens. Nipter kan de voorsprong op de zo ongeveer traditionele marktleider Piaggio niet zijn, maar dat verandert niets aan de feiten.

Voeg daaraan toe dat het Taiwanese merk ook met ruime afstand de runner-up is bij de snorfietsen – met een kleine vier procentpunten voorsprong op BTC – en je mag zeker stellen dat SYM bij de start van dit jaar een hoofdrol voor zich opeist.

Januarimaand eindigt in rode cijfers

Dat is des te knapper als je ziet dat de markt zich na een relatief goede januarimaand opeens juist in de rode cijfers beweegt. Dat speelt met name bij de bromfietsen. Het ligt voor de hand dat dat ook te maken heeft met vertraagde leveringen bij Piaggio. Daar meldden we in de vorige uitgave al het nodige over. Met uitzondering van SYM blijven feitelijk alle merken in de top-6 flink achter bij hun prestaties in dezelfde periode vorig jaar.

Top 3 bromfietsverkopen

Dat geeft als ‘erepodium’ bij de bromfietsverkopen tot eind februari: SYM, Piaggio en Kymco. Daarbij valt op dat ook de nummer een en drie dicht in elkaars slipstream zitten. Het verschil is slechts een negental verkochte scooters.

Top 3 snorfietsverkopen

Bij de top-3 van de snorfietsen zijn de verschillen als gebruikelijk veel groter: Piaggio pakt bijna 30 procent van de markt, SYM ruim 11- en BTC 7,6 procent. Kort daarachter zitten als ‘achtervolgerstrio’ Kymco, AGM, La Souris en Turbho.

Stromer op kop bij speed pedelecs

De verkopen bij de speed e-bikes dan. Daar heeft Stromer een aardige opmars doorgemaakt en is zodoende Riese & Müller en Gazelle voorbijgestreefd. Sparta moet kennelijk nog steeds op gang komen met nieuwe modellen, want het Nederlandse merk noteert slechts een derde van de verkopen over de eerste maanden van vorig jaar.

Reageer op dit artikel