nieuws

Speed e-bikes leveren wisselend verkoopbeeld

Gemotoriseerd 1555

Speed e-bikes leveren wisselend verkoopbeeld
Ondanks onrust over de helmdraagplicht en plek op de weg vanaf 1 januari 2017 haakt de consument niet af voor de speed e-bike.

De VWE-cijfers van de maand november tonen dat na een moeizame zomerperiode de verkopen van snor- en bromfietsen de weg omhoog weer hebben gevonden. In deze maand noteerden de 45-kilometer bromfietsmodellen een plus van bijna 10% in vergelijking met vorig jaar. Bij de speed e-bikes zijn de verkoopresultaten nogal wisselend.

Binnen de snorfietsen spelen de speed e-bikes hun eigen rol en laten een onrustig beeld zien met groei bij het ene merk en dalingen bij het andere. Zoals al eerder aangestipt houdt Sparta zich met investeringen op dit gebied rustig, vanwege de wijzigingen in de regelgeving die aanstaande zijn. Dat vertaalt zich in een vrije val: van 1.483 verkopen vorig jaar naar 709 dit jaar gemeten tot en met november. Voorjaar 2017 komt het echter met een nieuw, state-of-the-art model speed e-bike. Het rustige investeringsbeleid verklaart waarom Riese & Müller nu speed e-bike markleider is, net voor Sparta. Toch doet ook R&M het minder goed dan vorig jaar.

Forenzen zien speed e-bikes als goed alternatief 

Ondanks alle onrust over de helmdraagplicht en plek op de weg (vanaf januari) haakt de consument niet af. Het lijkt erop dat met name de forenzen het steeds meer als een alternatief zien. En dat mag kennelijk best wat kosten. Gazelle is pas kort serieus actief en noteert bijna vijfvoudige verkoopaantallen (497) met zijn CityZen Speed. Ook de Zwitsers Stromer speed e-bikemodellen doen het goed (658).

Snorfietsen plussen 12% 

De snorfietsen deden het zelfs 12% beter dan in de novembermaand van vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat er voor de eerste elf maanden van het jaar alles bij elkaar opgeteld groei in zit: voor beide segmenten samen 64.723 verkopen. Ruim tweeduizend meer.

Top 3 bromfietsen  

De Top-3 bij de bromfietsen: Piaggio gevolgd door Kymco en SYM. Daarbij gaan de nummers twee en drie aardig gelijk op en kruipen dichter bij elkaar, met rond de 17 procent van de markt. Elektrische scooters verliezen verder terrein, waarbij opvalt dat E-Max een groot deel van die verkopen voor zijn rekening neemt en de top-20 binnenkomt.

Top 3 snorfietsen  

Ook bij de snorfietsen speelt Piaggio zijn traditionele rol van marktleider met ruime voorsprong. Gevolgd door SYM, BTC, AGM en Kymco, die elkaar in een competitieve markt telkens op relatief korte afstand volgen. Deze zomer stond Kymo nog nipt voor AGM.

Reageer op dit artikel