nieuws

Geef uw mening over snorfiets op rijbaan

Gemotoriseerd 1102

Geef uw mening over snorfiets op rijbaan
Foto RvG

Het is weer onrustig rondom de snorfiets. De gemeente Amsterdam lijkt haar zin door te drukken, waardoor de verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan met helm steeds dichterbij lijkt te komen. Met de kans dat dit meer gemeenten dit voorbeeld gaan volgen. Belanghebbenden hebben nu de mogelijkheid om op het voorstel te reageren. Laat uw stem horen!

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu en Veiligheid & Justitie hebben een wetswijziging geschreven, om snorfietsen naar de rijbaan te verplaatsen mét helmplicht. Christa Grootveld, branchemanager Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven: “Als dat doorgaat, heeft dit grote gevolgen voor de toekomst van de snorfiets én uw business. De maatregelen die worden voorgesteld, hebben grote invloed op de toekomst van de snorfiets. Als dit doorgaat, zal het de hele voertuigcategorie de nek omdraaien.”

Overstappen van snorfiets naar ander voertuig

Grootveld: “De vele consumenten die nu bewust kiezen voor de snorfiets zullen de keuze maken om over te stappen naar andere voertuigen. Veel van hen willen of durven niet tussen de (vracht)auto’s met 50 km/u te rijden, het snelheidsverschil is veel te groot. En de kans op ongevallen neemt flink toe. De consument wordt hierdoor beperkt in zijn mobiliteitsvrijheid- en keuzes. Als u in de toekomst nog brood wilt verdienen met de verkoop en het onderhoud van brom- en snorfietsen, dan is het, volgens BOVAG, belangrijk dat de snorfiets op het fietspad behouden blijft. Dus laat ook uw stem horen!”

Hier kunt u uw mening geven over snorfiets naar rijbaan

BOVAG Gemotoriseerd heeft actie ondernomen. Hierdoor kunt u nu zelf ook uw mening over de maatregelen naar het ministerie sturen. Klik op de link om uw mening te geven. Onderaan deze pagina staat de button: ‘Geef uw reactie op deze consultatie’. Vermeld in ieder geval dat u tegen deze wetswijziging bent.

Eigen verhaal vertellen

Grootveld: “Het is goed om daarbij uw eigen verhaal naar voren te brengen. Gebruik eventueel de tekst op deze pagina en stip de volgende zaken aan: het is onveilig voor de snorfiets om naar de rijbaan te gaan, de drukte op het fietspad komt niet alleen door de snorfiets en een helm voorkomt geen ongelukken. Laat uw klanten ook reageren op deze wetswijziging. Roep hen op via uw Facebook-pagina of website. Of stuur een e-mail aan uw klantenbestand met de vraag of ze mee op willen treden. Kortom, doe er alles aan om ook consumenten te laten spreken!” Let op: u kunt tot uiterlijk 6 januari 2017 reageren.

BOVAG oneens met wetswijziging

BOVAG is absoluut geen voorstander van verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan. Grootveld: “Het is een ineffectieve maatregel die veel stuk maakt bij consumenten en bij leden en het probleem op het fietspad wordt hiermee niet opgelost. Diegenen die nu te hard rijden op het fietspad en voor overlast zorgen, zorgen ervoor dat alle snorfietsers de dupe worden. Als de snorfiets naar de rijbaan wordt verplaatst, voorziet BOVAG een toename van verkeersonveilige situaties. Mensen voelen zich met de snorfiets niet veilig op de rijbaan; de snelheidsverschillen zijn te groot en een helm voorkomt geen ongevallen. Bovendien komt de drukte op het fietspad niet alleen door de snorfiets maar zeker ook door gebrek aan handhaving en fietspaden die niet meegegroeid zijn met alle voertuigen die er nu op rijden. De maatregel zorgt bovendien voor verwarring voor consumenten en gemeenten, omdat de snorfiets op bepaalde plaatsen en soms zelfs bepaalde tijden wel naar de rijbaan moet met helm en soms niet. BOVAG vindt dat er meer gehandhaafd moet worden op de gereden snelheid en ziet een toekomstbestendige oplossing in een 30 km/u-stadsfietspad voor alle gemeenten.”
Vragen of hulp nodig? Mail naar: gt@bovag.nl of bel (030) 659 53 00.

Reageer op dit artikel