nieuws

AGM en BTC samen één sterk Nederlandse merk

Gemotoriseerd 5949

AGM en BTC samen één sterk Nederlandse merk
De familie Van der Stappen met links William (directeur) en tweede van rechts Mitchell van der Stappen. Foto BTC

De Nederlandse scooterproducent Asian Gear (AGM) fuseert met BTC International. Zo ontstaat een sterke partij in de Nederlandse markt. De merknamen Asian Gear (AGM) en BTC International blijven naast elkaar bestaan. Door de fusie groeit de jaarlijkse omzet naar 10 miljoen euro per jaar. Samen realiseren ze een flink marktaandeel en vormen ze een Nederlands alternatief voor buitenlandse merken.

In augustus 2015 verwierf de Amsterdamse investeringsmaatschappij MKB Fonds een belang in de Nederlandse scooterproducent Asian Gear B.V. MKB Fonds voert samen met de oprichter van AGM, Robert Olsthoorn, een actieve ‘buy and build’-strategie om AGM in de komende jaren verder te laten groeien, zowel nationaal als internationaal. De fusie met de eveneens Nederlandse scooterproducent BTC International B.V. is onderdeel van deze strategie. Marktlink Fusies & Overnames B.V. begeleidde BTC bij deze fusie, nadat het vorig jaar ook AGM ondersteunde in het overnametraject door MKB Fonds.

BTC familiebedrijf uit Brabant

BTC is als scooterproducent in 2005 opgericht door directeur William van der Stappen. In de laatste jaren groeide het familiebedrijf hard en stegen de verkoopcijfers met ruim 15% in een markt die relatief stabiel bleef. Vanuit het Brabantse plaatsje Dongen werken dagelijks ongeveer 10 medewerkers aan de succesvolle onderneming, die aan een uitgebreid dealernetwerk in de Benelux levert. De forse groei leidde ook tot uitdagingen op gebied van onder meer investeringen en werkkapitaal. De fusie met AGM biedt een oplossing voor deze uitdagingen.

AGM en BTC internationaal uitbouwen

“De ambitie van AGM is om het merk zowel nationaal als internationaal verder uit bouwen. De groeimogelijkheden in België en vervolgens Frankrijk liggen er volop. Wij zijn absoluut voornemens ons marktaandeel in deze markten te vergroten,’’ zegt Robert Olsthoorn, directeur AGM. “Met BTC hebben we nu een sterke partner om deze groei te realiseren.” Met de overname zijn er tevens deuren opengezet voor verschillende synergieën, waar beide bedrijven de vruchten van plukken. Olsthoorn: “Alleen al op inkoopvoordelen vanuit China en voorraadoptimalisatie tussen beide bedrijven, kunnen we flinke stappen maken. Tevens zullen we de backoffice op elkaar aansluiten.” Beide bedrijven werken in de toekomst op de achtergrond intensief met elkaar samen. Van der Stappen: “Hoewel er veel synergiemogelijkheden zijn, hebben beide bedrijven een eigen positionering in de markt. We kunnen onze dealers nu een breder assortiment aanbieden.”

Sterke positie in Nederland

Thomas Wals van MKB Fonds vindt het samengaan van beide partijen een logische stap: “Door het samenvoegen van AGMen BTC, die nu respectievelijk op nummer vier en vijf staan van de meest verkochte scootermerken in Nederland, creëren we een sterke nummer twee speler in de markt. AGM is het grootste Nederlandse scootermerk en samen met BTC vormen zij nu een sterk blok tegen buitenlandse scooterproducenten zoals Piaggio (Italië), SYM (Taiwan) en Kymco (Taiwan). Naast het behalen van synergievoordelen, wordt door het samengaan van de partijen ook de kwaliteit van de producten en dienstverlening sterk verbeterd.”  Wals voegt toe: “AGM en BTC zijn beide gevestigde partijen in de Nederlandse scootermarkt en kunnen hun kennis en kunde delen, zodat een prominente nationale en internationale speler ontstaat.”

The next step

Ook aan de (middel)lange termijn is gedacht. De beide oprichters Robert Olsthoorn en William Van der Stappen zullen binnen enkele jaren langzaamaan meer op de achtergrond treden. Mitchell van der Stappen (25), zoon van William, wordt klaargestoomd om op termijn zijn vader op te volgen. Fusie & overnameadviseur Jan Dijkmans van Marktlink vat deze transactie samen als een schoolvoorbeeld waaruit de toegevoegde waarde blijkt van participatiemaatschappijen: “Beide bedrijven groeiden in de afgelopen jaren stand-alone fors en kwamen daarbij, voor hun, nieuwe uitdagingen tegen. Investeerder MKB Fonds heeft vaker met dit bijltje gehakt en kunnen op de achtergrond ondernemers bijstaan bij de verdere professionalisering. Dit is een ontwikkeling die Marktlink vaker signaleert bij een transactie waarbij een investeringsmaatschappij is betrokken.”

Reageer op dit artikel