nieuws

Verkoop brom- en snorfiets houdt stand in turbulente tijden

Gemotoriseerd 746

Verkoop brom- en snorfiets houdt stand in turbulente tijden
Bij VWE-cijfers speed e-bikes (snorfietsen) zijn onderling zijn forse bewegingen te zien. Riese&Müller staat nu vrijwel gelijk met Sparta tot eind april. Sparta zakte fors terug in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Foto Riese&Müller

In al het mediatumult rond brom- en snorfietsen blijven de verkoopresultaten in de eerste vier maanden van dit jaar opmerkelijk stabiel. Vanzelfsprekend zijn er op weg naar de zomer schommelingen te noteren, maar onder de streep gingen er ongeveer evenveel bromfietsen over de toonbank als in dezelfde periode vorig jaar en door diezelfde bril bezien staan de snorfietsen zelfs licht in de plus.

Als je nog eens wat nauwkeuriger naar de VWE-cijfers kijkt zijn er opvallende ontwikkelingen te noteren. Zo lijken jongere mensen de scooter weer wat meer op hun radar te krijgen. Zowel bij de bromfiets als de snorfiets zitten alle leeftijdsgroepen tussen 16- en 35 jaar in vergelijking met vorig jaar duidelijk in de plus. Aan het andere eind van het overzicht haken de groepen vanaf 55 jaar opvallend genoeg juist wat af.

Elektrisch nog onder de maat

De verkopen van elektrische tweewielers zijn aardig stabiel, maar nog steeds op een te laag niveau als je de voordelen van de alternatieve en schone aandrijving bekijkt. E-bromfietsen komen niet verder dan ruim twee procent van de brommarkt. E-snorfietsen halen ruim 12 procent, maar daarbij spelen de speed e-bikes een hoofdrol. Bijna de helft namelijk.

Speed e-bike: Riese&Müller gelijkspel met Sparta

A propos speed e-bikes: onderling zijn daar forse bewegingen te zien. Riese&Müller staat vrijwel gelijk met Sparta nu – 292 en 290 tot eind april. Sparta zakte fors terug in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, wellicht door modelwisselingen. Gazelle zet merkbaar meer in op de snelle e-bikes en dat levert meer dan dubbele aantallen op. Nog altijd op forse afstand van Riese&Müller en Sparta.

Kymco eindigt vlak voor Piaggio

In verkoophitlijsten voert Kymco de bromfietscategorie aan, nipt voor Piaggio dat op zijn beurt de hete adem van SYM in de nek voelt. Bij de snorfiets bouwt Piaggio zijn enorme voorsprong nog wat verder uit. SYM en Kymco zijn de achtervolgers, met iets gedaalde aantallen in vergelijking met vorig jaar. Opvallend is daar dat BTC en AGM steeds dichter naar een top-3 plek lijken toe te kruipen.

Reageer op dit artikel