nieuws

Bromfiets profiteert van onduidelijkheid over snorfiets

Gemotoriseerd

Bromfiets profiteert van onduidelijkheid over snorfiets
Na 1 januari 2018 mogen enkel nieuwe 4-takt, maar ook nieuwe 2-takt bromfietsen en snorfietsen, mits die aan de Euro-4 norm voldoen, worden verkocht. Foto ANP

Afgelopen maand zetten de bromfietsverkopen hun positieve trend voort. Met een plus van bijna een kwart boven de cijfers van vorig jaar is het herstel zelfs spectaculair te noemen. Het lijkt er veel op dat kopers door de voortdurende perikelen rond het snorfiets rijden in grote steden toch maar naar de 45-kilometer categorie uitwijken.

De snorfietsverkopen doken vorige maand – na rode cijfers in maart – nog wat verder onder de aantallen van dezelfde periode vorig jaar. Zelfs als je de in die aantallen verstopte snelle e-fietsen meetelt. Netto resultaat is daardoor helaas dat de totale (echte) brom- en snorfietsverkopen in de eerste vier maanden van het jaar bij elkaar opgeteld met zo’n 700 krimpen.

Onduidelijkheid helpt snorfiets niet

Bovag woordvoerder Paul de Waal: “Onduidelijkheid over de toekomst is nooit goed, dus dat helpt bij de snorfiets ook niet mee. Maar wat wij binnen de bedrijven vooral horen is dat de strengere handhaving rond opvoeren steeds meer effecten heeft. Veel bestaande rijders laten hun snorfiets op de juist snelheid terug tunen en inderdaad: veel nieuwe klanten kiezen een bromfiets omdat ze wat meer snelheid willen. Dan maar een helm, zeggen ze vaak. Afgelopen maand hield het verlies aan de ene kant en de winst aan de andere de boel aardig in balans als je naar de statistieken kijkt. Dus het kan zijn dat het effect op de totale verkopen stabiliseert.”

Marktaandeel Piaggio voor bromfiets neemt fors toe

In de top-3 van de bromfietsverkopen nemen het marktaandeel en de aantallen van marktleider Piaggio opvallend fors toe: van 900 in 2014 naar 1.250 dit jaar. Ook bij de nummer twee Kymco zit de groei er echter aardig in, maar toch springen de Italiaanse producten er na een eerdere nek aan nek race inmiddels ruim overheen. SYM is de nummer drie.

Piaggio en SYM krijgen klappen bij snorfietsverkopen

In de top-3 bij de snorfietsverkopen krijgen leider Piaggio en nummer twee SYM samen een flink deel van de marktverliezen voor hun kiezen. Opvallend genoeg groeit de nummer drie – Kymco – juist wel. Een opvallend forse teruggang van 323 verkopen is er bij Znen, nu op de zesde positie van de snorfiets ranglijst aangeland.

 

Reageer op dit artikel