nieuws

Scooterverkoop alleen via echte dealers

Gemotoriseerd

Scooterverkoop alleen via echte dealers
Marco Lindhout op de Motorbeurs Utrecht in gesprek met Michael Ras van Vespa, dat recent te maken had met perikelen rond grijze import.

In Tweewieler magazine maart staat een spraakmakend interview met Marco Lindhout van Moteo, importeur van Peugeot- en SYM-scooters. Hij brengt de gemoederen in beweging door de nieuwe strategie dat licht gemotoriseerde tweewielers uitsluitend nog mogen worden geleverd aan eigen, voor het product getrainde, dealers. Bovendien mogen die niet doorleveren aan andere tweewielerbedrijven.

Lindhout: “We hebben nu een exclusief distributienetwerk, mét de oproep om niet langer door te leveren. Het zal duidelijk zijn dat dat voorheen wel vaak gebeurde. Met grossiers die daar niet aan kunnen voldoen, zijn we gestopt. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Het product wordt steeds geavanceerder en – ook erg belangrijk – het kan zo gewoon niet doorgaan. Er zijn gewoon veel te veel verkooppunten, omdat via dat systeem van doorlevering in feite zo ongeveer iedereen alles kan aanbieden.”

Professionelere aanpak vereist

Volgens Lindhout vragen moderne scootermodellen ook om een meer professionele aanpak. “De producten worden zogezegd steeds slimmer. Er komt bijvoorbeeld meer elektronica in en dat mag bij auto’s vrij gewoon zijn, maar in deze branche schieten veel bedrijven van wat elektronica in een stuip. Je moet er de kennis en apparatuur voor hebben. We merken ook dat de meeste telefoontjes en mailtjes met vragen van bedrijven komen waar wij niet direct mee werken. Die dus ook geen training hebben gehad. In zo’n geval kun je op je vingers natellen dat je de desbetreffende koper kwijt bent voor een volgende scooter. Buiten je eigen schuld, want je traint natuurlijk alleen je eigen relaties.” In Tweewieler maart (digitaal magazine) leest u het complete interview met Marco Lindhout. In Tweewieler april publiceert de redactie een vervolgartikel met reacties vanuit BOVAG en dealers.

Reageer op dit artikel