nieuws

Fraude met Piaggio snorfietsen

Gemotoriseerd

Fraude met Piaggio snorfietsen
De fraude betreft voornamelijk Piaggio’s van het Fly en Zip model, oorspronkelijk bedoeld voor Denemarken.

De RDW kwam na een tip van Piaggio Vespa import op het spoor van een omvangrijke fraude. Het gaat over grijs geïmporteerde scooters die als snorfiets zijn geleverd, maar in feite aan Deense 30 kilometer per uur normen voldoen. Zo’n 177 consumenten krijgen automatisch een bromfietskenteken.

De Piaggio importeur voor Nederland waarschuwt zijn dealers en erkende reparateurs in een brief dat ze wellicht te maken krijgen met klanten die zich met een grijs geïmporteerde en illegale snorfiets van hun merk melden. Het is zelfs mogelijk dat ze er bij ruil of inruil zonder het te weten ooit een in de showroom hebben gekregen.

CVO’s vervalst

De zogenaamde CVO’s van de scooters zijn volgens de importeur door een niet met name genoemde leverancier vervalst (de documenten die bij een goedgekeurd voertuig horen) om het te doen voorkomen dat ze een ‘constructiesnelheid’ hebben van 25 kilometer per uur.

Omzetten naar bromfietskenteken

De RDW heeft de betreffende 177 consumenten gemeld dat begin maart automatisch de omzetting naar een nieuw bromfiets kentekenbewijs volgt. Ze zijn op het spoor gezet door de importeur, die onraad rook nadat een van de betrokken rijders zich bij een dealer meldde omdat hij met te hoge snelheid was aangehouden. Toen bleek uit de fabrieksgegevens dat er inderdaad  iets niet klopte. En dat er een frauduleus snorfietskenteken op zat.

Voornamelijk Piaggio Fly en Zip

De scooters zijn in 2013 geleverd nadat ze via een omweg in ons land terecht waren gekomen. Het betreft voornamelijk Piaggio’s van het Fly en Zip model, oorspronkelijk bedoeld voor Denemarken. Dat betekent in de praktijk dat ze op 30 kilometer per uur zijn afgesteld.

Importeur Piaggio Vespa BV heeft weliswaar niet direct met de zaak te maken, maar verwacht commotie en waarschuwt zodoende dealers en het grote publiek.

Reageer op dit artikel