nieuws

ANWB Kampioen test 6 elektrische snorscooters

Gemotoriseerd

ANWB Kampioen test 6 elektrische snorscooters
Beste Koop is de Sym e-Virid volgens het testpanel van de ANWB Kampioen.

In de Kampioen van mei zijn 6 e-snorscooters getest. Conclusie: alle begin is moeilijk. De redactie omschrijft de e-snorscooter als een sympathiek product dat net zo populair of misschien zelfs populairder gaat worden dan zijn brandstof slurpende broertje. Maar dan moeten wel eerst alle ‘kinderziekten’ van het product zijn opgelost.

Het Kampioen testpanel (ANWB-leden) heeft de elektrische snorscooters getest onder de zwaarst mogelijke omstandigheden, namelijk in de afgelopen strenge winterperiode. Het testpanel testte de e-snorscooters in soms ijzige woon-werkverkeerritten. ‘Na zes weken testen kwamen de nodige technische gebreken naar boven,’ aldus de Kampioen. De kwalen liepen uiteen van zadellekkage, roestvorming, kapotte of slecht werkende sloten en problemen met de laders.

Actieradius

Een ander probleem dat werd geconstateerd is de actieradius, die in veel gevallen achterblijft bij wat de fabrikant belooft. Hoewel de meeste zich wel indekken door de kleine lettertjes in het instructieboekje, waarin staat dat de opgegeven actieradius gehaald kan worden bij optimale omstandigheden.

Veilig

Er zijn zeker ook positieve ontwikkelingen, meldt de Kampioen. Prima remmen, soms indrukwekkende prestaties, en de fabrikanten hebben goed over veiligheid nagedacht. Drie van de zes geteste e-snorscooters zijn voorzien van een beveiligingssysteem, dat voorkomt dat de scooter er zonder de berijder vandoor gaat. Erg praktisch in verband met de geluidloze elektromotor.

Torenhoge prijzen

De conclusie van Kampioen is dat alle begin moeilijk is en dat dit zeker voor de elektrische snorscooter geldt. ‘De prijzen zijn torenhoog, de actieradius schiet tekort en de bouwkwaliteit is in sommige gevallen onder de maat,’ aldus de Kampioen. Ze bevelen de e-snorscooter zeker aan voor woon-werkritten van 15 kilometer en bij betere accu’s tot 25 kilometer, maar ‘dan moeten de fabrikanten nog wel het nodige werk verzetten.’

Reageer op dit artikel