nieuws

Intermot: 50cc koerst naar elektrisch

Gemotoriseerd

Intermot: 50cc koerst naar elektrisch
Eén van de grote aandachttrekkers tijdens deze Intermot is de EX3 Concept van SYM; een driewielig elektrisch stadswagentje.

Het is niet de algemene trend, maar wel de ondertoon van de Intermot in Keulen die tot en met zondag 7 oktober is geopend. De motorsector gaat ondanks een forse crisis in Europa gewoon door op de ingeslagen weg van groter (meer zescilinders) en meer zware motorscooters. De lichtere gemotoriseerde tweewielers koersen naar elektrisch, al presenteren de grote merken vooral nieuwe 50cc brom-en snorfietsen.

Vooral de merken uit het Verre Oosten laten nieuwe 50cc’ers zien op Intermot in Keulen. De Italianen houden de nieuwe troefkaarten nog even aan de borst en wachten tot hun EICMA show die komende november in Milaan  plaatsvindt met de presentatie van hun nieuws.

Aandachttrekker EX3 Concept
Eén van de grote aandachttrekkers tijdens deze Intermot is de EX3 Concept van SYM. Het betreft een driewieler elektrisch stadswagentje dat met zijn 5kW motor in staat is tot een topsnelheid van 90km/u. Of dit voertuig ooit het daadwerkelijke produktiestadium gaat halen, is onduidelijk. Dat is echter niet het geval met de SYM e-Virid; een elektrisch stadsscootertje met 2000 Watt motor die in 25 en 45 km uitvoeringen gaat komen. Prijs is nog niet bekend.

Bij Peugeot houden ze het op een serie e-bikes en de e-Vivacity na, gewoon op benzine gestookte scooters. Nieuw is dat er komend jaar een opvolger gaat komen die het Speedfight verkoopsucces moet doen herleven. Het betreft de Jet C-Tech 50 Darkside. Hét grote nieuws van Peugeot tijdens deze Intermot is de Metropolis; een 400cc 3-wieler met twee wielen voor á la de Piaggio MP3.

Voor de klant die uitgekeken is op scooters en meer neigt naar de Franse Motard-trend, daarvoor biedt Kymco de nieuwe K-Pipe. Dit is een ultra sport 50cc-er met 4-takt blok. De 125 cc variant is voor Duitsland geprijsd op € 1.699,-.

BMW e-motorscooter
Honda schaart zich in Keulen bij de andere grote merken als Suzuki en Yamaha die op het vlak van elektrische tweewielers geen enkel nieuws hebben te melden. BMW toont wel haar e-motorscooter die eerder dit jaar tijdens de Olympische Spelen in London is geïntroduceerd en ook op tweewieler.nl is voorgesteld. Binnen de klasse lichte gemotoriseerde tweewielers introduceert Honda de NSC50R; een supersport scooter die elders op tweewieler.nl uitvoerig wordt beschreven.

De Intermot biedt een complete hal (5.2) waar de focus op elektrisch ligt. Daar zijn ook heel wat bekende namen uit de fietswereld te vinden zoals Winora (onderdeel van Accell), Sachs, Matra en Bosch, de e-motorenleverancier voor e-bikes. Onder de fietsbedrijven ook de Duitse leverancier van A2B e-bikes die een fraai prototype uitgevoerd met AEG aandrijfsysteem toont.

Een opvallende verschijning is de e-Schwalbe. Dit is een e-scooterachtig model die ouderen zich zeker zullen herinneren uit de 50-er jaren. Een nieuwkomer binnen de Europese gemotoriseerde tweewielermarkt brengt de e-Schwalbe die bepaald niet goedkoop uitvalt; het 45 km/u model moet € 5.299 gaan kosten.

Overigens presenteren vele nieuwkomers zich tijdens deze Intermot en het overgrote deel daarvan stamt uit China. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in China per jaar zo’n dertig miljoen elektrisch aangedreven tweewielers worden verkocht. De vele fabrikanten aldaar richten zich nu op de lucratieve Europese markt waar ze hun waar tegen veel hogere prijzen denken te kunnen verkopen.

Govecs GO!S1.4
Govecs toont in Keulen de nieuwe GO!S1.4. Bijzonder aan deze elektrische scooter is dat die beschikt over een makkelijk (slechts 15 kg. wegende) uitneembare accu zodat die overal opgeladen kan worden. En dat kan snel gebeuren; oplaadtijd bedraagt slechts twee tot drie uur. Bereik met volle accu is 35 tot 50 kilometer. De Govecs GO!S1.4 is in Duitsland geprijsd op € 4.959 en is daar nu al leverbaar.

Novox presenteert zich voor de eerste maal tijdens deze Intermot. Het bedrijf wil, na zich gesettled te hebben in Nederland en België, nu de Duitse markt op. Het e-scooter merk toont hier de populaire C50 die in vele uitvoeringen leverbaar is evenals de R30 die nu ook in het wit kan worden geleverd.

Het Franse merk Matra ontbreekt ook niet in Keulen. Het complete gamma elektrische fietsen en e-scooters wordt er getoond. Nieuw binnen dit uitgebreide gamma is dat de Franse fabrikant nu alle soorten e-bikes kan leveren; met voor en achternaafmotoren en met Bosch middenmotor.

Reageer op dit artikel