nieuws

Kymco vangt bot bij rechter

Gemotoriseerd

Kymco vangt bot bij rechter

ZUTPHEN – Kybe heeft in de strijd tegen slaafse nabootsing van Kymco scooters recentelijk een tegenslag opgelopen. De rechtbank van Zutphen wees de vordering tegen scooterdealer Rozendaal Sport on Wheels af.

ZUTPHEN – Kybe heeft in de strijd tegen slaafse nabootsing van Kymco scooters recentelijk een tegenslag opgelopen. De rechtbank van Zutphen wees de vordering tegen scooterdealer Rozendaal Sport on Wheels af.

Het model van de Kymco Filly wordt door veel Chinese scooterfabrikanten nagebootst, met als gevolg dat de vormgeving van veel Chinese modellen meer dan sterke gelijkenissen vertonen met het origineel. Toen Brittijn in 2005 met een Sachs scooter op de markt wilde konen, vocht Kymco-inporteur Kybe dit met succes aan.

Volgens de rechtbank was hier sprake van slaafse nabootsing, die schadelijk zou kunnen zijn voor de naam van Kymco. Met die uitspraak in de hand heeft Kymco meer succes gehad, onder toen Gamma vorig jaar met scooters op de markt kwam.

Ook Rozendaal Sport on Wheels, een scooterdetaillist uit Ermelo, brengt scooter onder private label op de markt. De KB 50 en KB 50 Rally werden door de Kymco-importeur gekwalificeerd als Filly-kloon en verzocht de ondernemer te stoppen met de verkoop van deze scooters. Rozendaal gaf daar geen gehoor aan, wat uiteindelijk tot een bodemprocedure leidde bij de rechtbank in Zutphen.

De rechter deed onlangs uitspraak in deze zaak en gaf Kymco geen gelijk. “Voor toewijsbaarheid van een op slaafse nabootsing gebaseerde vordering is dan ook allereerst veresit dat komt vast te staan dat het nagebootste model zich qua uiterlijk van de andere in de handel zijnde modellen aanmerkelijk onderscheidt,” aldus het vonnis.

De rechter is van mening dat de Filly, en ook de Kymcomodellen Top Boy en Cobra niet onderscheidend genoeg zijn om te kunnen spreken van slaafse nabootsing. “Omdat die modellen van Kymco op de scootermarkt geen eigen plaats innemen, handelt Rozendaal niet onrechtmatig door de KB 50 en de KB Rally te verhandelen,” stelt de rechtbank in Zutphen.

Kybe heeft aangekondigd tegen deze uitspraak in beroep te gaan.

Reageer op dit artikel