blog

E-scooter recht op plaats in de spotlight

Gemotoriseerd

E-scooter recht op plaats in de spotlight

In deze blog reageert Marco Lindhout, General Manager van Motana Nederland (importeur van Sy, Derbi, Tomos en Peugeot), op de test van e-scooters in de ANWB Kampioen van mei.

“Het is een goede zaak dat de ANWB tijd en energie wil steken in een e-scooter test. De e-scooter is een volwassen product geworden. Een volwassen product dat een serieuze vervanger is van de huidige zeer populaire 4-takt scooters. Jammer wel dat er erg veel aandacht is geschonken aan technische futiliteiten. De nadruk zou veeleer moeten liggen op het elektrisch scooter rijden en in hoeverre dat onderdeel is van een groter, duurzaam mobiliteitsplan.

“Alle begin is moeilijk” sloot de ANWB haar commentaar af, en daar zijn we het over eens. Dat geldt niet alleen voor de scooterfabrikant, ook in de veel grotere en zwaardere autobranche is men zoekende naar de juiste formule. Het product is volop in ontwikkeling, maar wat de auto wel heeft en wat de scooter moet missen, is overheidssteun. Als er een duidelijke en eerlijke subsidieregeling zou zijn, waarbij e-mobiliteit met vier of twee wielen gelijkelijk zou worden gesteund, dan waren er meer producenten die tijd en geld investeerden in de ontwikkeling van e-scooters. Niet alleen de overheid en soms de fabrikant, ook de dealer reageert in veel gevallen terughoudend. De ervaringen met de pioniers in dit segment zijn niet altijd positief. Maar de e-scooter heeft langzaamaan recht op een plaats in de spotlight.

Er is nog veel werk aan de winkel. Het product is nog lang niet algemeen bekend. Daar hebben we als importeur de overheid voor nodig, maar ook de dealer die lokaal uitlegt wat de voordelen zijn. Goede uitleg voorkomt tegenvallers. Als je durft uit te leggen dat de actieradius in de technische gegevens een afstand is die onder ideale omstandigheden gehaald kan worden, zal de klant minder snel met een lege accu komen te staan. Als de verbruiksgegevens van auto’s tot 30% afwijken, zou dit dan niet ook kunnen gelden voor de e-scooter? Kortom, we hebben allemaal nog veel te leren op het vlak van de e-mobility.


Marco Lindhout

General Manager Motana Nederland

 

Klik hier voor het bericht ‘ANWB Kampioen test 6 elektrische snorscooters’

Klik hier voor het het bericht ‘Nimoto Trendy-R heeft grootste actieradius’

Reageer op dit artikel