artikel

Wat kun je adviseren bij verkoop van een scooter?

Gemotoriseerd 5464

Wat kun je adviseren bij verkoop van een scooter?
Foto: Diks verzekeringen

Iemand komt bij de zaak langs om zijn of haar eerste scooter te kopen. Naast het verkopen van de scooter, kun je ook vragen verwachten over het verzekeren van de scooter: ‘Moet ik verzekeren op eigen naam of naam van mijn ouders? Zijn de accessoires meeverzekerd?’ Lees hier meer.

– Sponsored content door Diks

Veel klanten weten dat het verplicht om de scooter minimaal WA te verzekeren. Maar wat is hierin de standaard? Verzeker je hem op de naam van zijn of haar ouders of op de eigen naam van de jonge bestuurder? De experts van Diks verzekeringen geven je advies over het verzekeren van de scooter en de veelvoorkomende vragen.

Doordat een scooter relatief goedkoper is dan een auto, kiezen zowel volwassenen als jongeren voor de scooter als vervoersmiddel. Belangrijk is wel dat de verzekering goed geregeld is.

Scooter verzekering: op eigen naam?

Een scooter verzekeren is snel geregeld, maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Vaak wordt aangeraden om het motorrijtuig te verzekeren op naam van de ouders. Dit geldt vooral voor jonge bestuurders; de premie ligt voor deze leeftijdsgroep namelijk hoger. Helaas werkt het niet op deze manier. De scooter kan het beste verzekerd worden op naam van de regelmatige bestuurder. Een andere optie is de jonge bestuurder als regelmatige bestuurder op te geven.

Verzekeraars rekenen een hogere premie voor jonge bestuurders, maar toch is dat niet te omzeilen. Het is namelijk niet toegestaan om de jonge bestuurder niet bij het aanvragen van de verzekering op te geven, als de jongere wel de regelmatige bestuurder wordt. Het verzwijgen van de jonge regelmatige bestuurder kan zelfs als fraude bestempeld worden. Pas daar dus mee op.

Opbouwen van schadevrije jaren

Er is nog een reden om de scooter op naam van de jonge bestuurder te verzekeren. Als jonge bestuurder kun je namelijk gelijk al beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Indien je geen schades veroorzaakt, kun je een korting opbouwen in de scooterverzekering. Het voordeel is nog groter, want je kunt de schadevrije jaren ook meenemen als je later een auto gaat verzekeren. De premie voor de autoverzekering is gemiddeld veel hoger, dus is het gunstig om schadevrije jaren op te bouwen met een scooter.

Zijn accessoires meeverzekerd in scooterverzekering?

Bij het verzekeren van een scooter kun je kiezen tussen vier verzekeringsvormen. De goedkoopste is de (verplichte) WA verzekering. Deze verzekering vergoedt alleen schade aangericht aan anderen. In deze verzekeringsvorm zijn accessoires dus niet meeverzekerd.
Bij de uitgebreidere vormen van verzekeren van de scooter (brand, diefstal, aanrijding) spelen eventuele accessoires wel een rol van betekenis. Houd ook hiermee rekening in het beantwoorden van vragen vanuit je klant.
Voor de scooterverzekering wordt ook gevraagd naar de cataloguswaarde. Dit is de waarde van de scooter als nieuw zoals deze uit de fabriek is gerold. Accessoires zijn extra aan de bromfiets toegevoegd. Deze moeten los meeverzekerd worden en zijn dus niet standaard meeverzekerd.

Reageer op dit artikel