artikel

Scooteronderdelenlijn.nl online onderdelenplatform

Gemotoriseerd

Scooteronderdelenlijn.nl online onderdelenplatform
Wanneer de bezoeker bij scooteronderdelenlijn.nl op een afbeelding klikt, verschijnt er een foto van het voertuig met markers. Elke marker staat voor een artikel of onderdeel.

Scooteronderdelenlijn.nl is een organisatie die een platform beschikbaar stelt voor de tweewielerhandelaren voor verkoop van onderdelen en accessoires voor scooterrijders. Het platform is beschikbaar voor tweewieler- en scooterdealers om onderdelen die in voorraad zijn online te zetten.

Volgens oprichter Ronald de Jong is dit een noviteit in Nederland. “We hebben een programma ontwikkeld waarbij je je onderdelen zoekt zonder dat je kennis hoeft te hebben van de naam-omschrijving. Dat is uniek in Nederland.” De Jong is vele jaren werkzaam geweest in diverse fiets-, bromfiets- en motorzaken. “Naar aanleiding van wat ik hier aan ervaring heb opgedaan, ben ik gestart met de ontwikkeling van software die bruikbaar is in de tweewielerhandel. We zijn een onafhankelijk bedrijf dat op geen enkele wijze aan een ander bedrijf is gerelateerd. We richten ons duidelijk alleen op de vakhandel en niet de sloperij op de hoek.”

Onderdelen zichtbaar maken

Bij tweewielerhandelaren online is veel te vinden, behalve onderdelen die dealers al hebben liggen. Het zijn onderdelen die besteld en veelal al betaald zijn, en in het magazijn liggen wachten tot een klant het onderdeel komt halen. De Jong: “De vraag die wij onszelf stelden is: op welke manier kun je deze onderdelen zichtbaar maken voor een betaalbare prijs. Een website hebben en onderhouden is kostbaar en tijdrovend voor de dealer. Gevonden worden in de zoekmachines door gebruik van Google vraagt nog extra investering. Marktplaats is minder interessant voor dealers omdat daar tegenwoordig ook hoge kosten aan verbonden zijn.”

Vrijwel alle gangbare onderdelen

Hij vervolgt: “Met dat idee als uitgangspunt is scooteronderdelenlijn aan dit traject begonnen. Hoe kunnen we voor tweewielerhandelaren een programma ontwikkelen waarbij bijna alle gangbare onderdelen gevonden kunnen worden, ook als een dealer geen toegang heeft tot een origineel onderdeelnummer? Dat is ons gelukt met scooteronderdelenlijn. Met bijna 1.000 modellen zijn we vrijwel volledig. We gaan nu terug naar het jaar 2000 met de modellen, maar dit kan op termijn nog worden uitgebreid.”

Start in december

Het opstarttraject voor scooteronderdelenlijn.nl is zover dat dealers nu de onderdelen kunnen invoeren en de verkoop starten in de maand december. Klanten hoeven geen lange lijsten door te lopen, en hoeven slechts te zoeken op merk en model. De Jong: “Op de site hebben we het voor klanten en dealers zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Door te zoeken op afbeeldingen kom je na je merk en model te hebben ingegeven, rechtstreeks als koper/zoeker op het model dat je zoekt. Uiteraard kun je ook de omschrijving invoeren en zoeken. In dit geval moet de omschrijving van de dealer wel hetzelfde als die van de klant. Hoe beter de omschrijving, hoe makkelijker het zoeken.” De software die is ontwikkeld voor de bromfietsen en scooters gaat ook doorgevoerd worden voor fietsen, zowel e-bikes als niet-elektrische fietsen.

Makkelijk zoeken dankzij markers

Het mooie aan de software van scooteronderdelenlijn is dat wanneer de bezoeker op een afbeelding klikt, er een foto van het voertuig verschijnt met markers. Elke marker staat voor een artikel of onderdeel. Bijvoorbeeld een Koplampunit of Buddyseatkap Rechts. Als de bezoeker op de marker klikt, komt hij vanzelf in een database die De Jong zelf heeft ontwikkeld. Die database kan meer dan 2.500.000 onderdelen herbergen, zodat heel veel dealers hun onderdelen hier zichtbaar kunnen maken.

Reageer op dit artikel