artikel

Schultz houdt vast aan proef snorfietser op rijbaan

Gemotoriseerd

Schultz houdt vast aan proef snorfietser op rijbaan
Minister Melanie Schultz van Haegen wil Amsterdam de mogelijkheid bieden om snorfietsers naar de hoofdrijbaan te dirigeren in combinatie met een helmplicht.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil ondanks grote weerstand in de Tweede Kamer toch Amsterdam de mogelijkheid bieden om snorfietsers naar de hoofdrijbaan te dirigeren in combinatie met een helmplicht. De minister dient op korte termijn een wetsvoorstel in, hoewel een meerderheid in de Kamer geen heil ziet in het voorstel.

Tijdens een op 9 oktober gehouden debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de snorfiets in stedelijke gebieden, bleek de minister vast te willen houden aan haar plan voor een proef met snorfietsen op de hoofdrijbaan. Dit meldt de BOVAGkrant. Schultz zegt te verwachten dat Amsterdam straks eerst in een beperkt gebied begint met een experiment.

Experimenteren

Het CDA noemt het ‘krankzinnig en gek’ dat minister Schultz Amsterdam zoveel ruimte laat om te experimenteren. De PVV noemt het ‘ronduit onverstandig’ dat de bewindsvrouw een wetsvoorstel naar de Kamer wil sturen waar een grote meerderheid tegen is. SP: ‘Als de minister dit wil toestaan, dan kan ze zich de moeite besparen ons het wetsvoorstel toe te sturen.’

Optimisme blijft dat plan van de baan gaat

Christa Grootveld, branchemanager van BOVAG GT, is teleurgesteld in de uitkomst van het Kamerdebat. “We hadden de hoop dat Schultz haar plannen zou laten varen door de grote tegenstand in de Tweede Kamer. Dat is helaas niet gebeurd. Maar we zijn toch optimistisch gestemd, omdat steeds meer politieke partijen beseffen dat het verbannen van de snorfiets naar de hoofdrijbaan geen oplossing is voor de verkeersproblematiek in de grote steden. Daar is een alomvattende visie voor nodig. BOVAG blijft zich, samen met onder andere RAI Vereniging, in de politieke lobby maximaal inzetten voor behoud van de snorfiets op het fietspad, zonder helmplicht en voor de verkeersveiligheid van de snorfietsers.”
Voordat Schultz het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt, moet het eerst nog door de ministerraad worden besproken. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Bron: de BOVAGkrant

Reageer op dit artikel