artikel

Brom- en snorfietsen recyclen via SRN

Gemotoriseerd

Brom- en snorfietsen recyclen via SRN
Gevonden brom- en snorfietsen waarvan de eigenaren niet meer te achterhalen zijn, moeten niet opnieuw op de weg op.

Vorig jaar is SRN (Scooter Recyling Nederland) gestart. Steeds meer organisaties weten hun weg te vinden naar een SRN-aangesloten demontagebedrijf voor de recycling van hun brom- en snorfietsen. De gemeente Maastricht heeft onlangs een partij van 25 brom- en snorfietsen laten recyclen bij het vergunde demontagebedrijf Van den Mosselaar, omdat ze het belang inzien om de brom- en snorfietsen milieuvriendelijk en juridisch op de goede manier te laten verwerken.

“Twee jaar geleden namen wij het beheer van gevonden voorwerpen over van de politie,” vertelt Rick van den Boorn van de gemeente Maastricht. “Hierdoor kregen we er ineens een hoop gevonden brom- en snorfietsen bij. Eind 2013 hadden we er 25 in ons depot; van wrakken tot nog volledig werkende exemplaren.”

Ook juridisch juist verwerken

De gemeente Maastricht wilde de brom- en snorfietsen milieuvriendelijk en op een juridisch goede manier verwerken. Van den Boorn: “Om het juiste bedrijf hiervoor te vinden, Googlede ik op ‘scooterrecycling’. Het eerste zoekresultaat was Scooter Recycling Nederland. Zo kwam ik erachter er in Nederland een organisatie bestaat die op een milieuverantwoorde manier zorgdraagt voor de recycling van brom- en snorfietsen.”

Verwerking snel geregeld

Van den Boorn stuurde SRN een e-mail met de vraag waar de gemeente met de 25 brom- en snorfietsen terecht kon. SRN koppelde Maastricht direct aan het dichtstbijzijnde vergunde demontagebedrijf: Van den Mosselaar. Eigenaar Michel van den Mosselaar: “We namen contact op met de heer Van den Boorn en regelden het transport binnen een aantal weken. Deze snelle afhandeling was mede te danken aan de gedegen inventarisatie van de gemeente Maastricht. Ze hadden van tevoren uitgezocht of er gestolen brom- en snorfietsen bij de partij zaten en of ze de eigenaren nog konden achterhalen. De gemeente had alle relevante gegevens goed op papier gezet, waardoor we de voertuigen snel konden vrijwaren.” Van den Boorn: “We werden snel en op een prettige manier geholpen. We zijn erg tevreden over de service van zowel SRN als Van den Mosselaar.”

Niet meer de weg op

Van den Mosselaar: “Nog te weinig gemeentes gaan te werk zoals Maastricht, terwijl het erg belangrijk is om brom- en snorfietsen op een milieuvriendelijke manier te laten recyclen.” Van den Boorn: “Gevonden brom- en snorfietsen waarvan de eigenaren niet meer te achterhalen zijn, moeten niet opnieuw op de weg op. Als gemeentes ze repareren en weer verkopen, kunnen zij problemen krijgen met de oorspronkelijke eigenaren.”

Financieel aantrekkelijk

Ook is het volgens Van den Boorn financieel aantrekkelijk om brom- en snorfietsen via een SRN-vergund bedrijf te laten verwerken. “Het bedrijf nam het transport, de demontage en de vrijwaring voor zijn rekening. Het kostte ons dus niks.”

Reageer op dit artikel