nieuws

Import Chinese elektrische fietsen aan banden

Fietsen 4493

Import Chinese elektrische fietsen aan banden
In een reactie stelt Bafang dat zijn 15-jarige aanwezigheid op de Europese markt aantoont dat ze geen ‘ontwrichtende’ nieuwkomer op de Europese markt voor elektrische fietsen zijn. Foto redactie Tweewieler

Zoals bekend, heeft EBMA, de Europese associatie van fietsproducenten, een klacht bij de Europese Commissie ingediend tegen de dumping op de EU-markt van goedkope elektrische fietsen uit China. Bafang, dat wordt genoemd in de klacht, benadrukt dat het geenszins betiteld kan worden als een van de nieuwkomers die de Europese markt voor elektrische fietsen ontwrichten, zoals EBMA stelt.

In de eerste 7 maanden van 2017 zijn al evenveel elektrische fietsen vanuit China de EU binnengekomen als in heel 2016. De EU e-bike import vanuit China was in 2010 vrijwel 0 en is sindsdien gestegen naar 800.000 stuks dit jaar. Dat is de reden dat EBMA een klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie (EC). Hiermee roept EBMA dit orgaan op om per direct de import van elektrische fietsen uit China veel beter te registreren.

Anti-dumping maatregelen

Bovendien verzoekt EBMA de EC om anti-dumping maatregelen voor e-bikes uit China in te stellen. EBMA: ‘We zijn daarnaast bezig een anti-subsidie klacht in te dienen. We verzoeken de EC dringend om de oneerlijke handelsparktijken door China te onderzoeken.’ Voor gewone fietsen gelden anti-dumping regels (deze vervallen waarschijnlijk per juli 2018), maar voor elektrische fietsen zijn deze niet van toepassing. Een omstandigheid waarvan handige ondernemers in de EU gretig gebruik maken en waarvan de consument zich niet bewust is.

Bafang verweert zich tegen klacht

Een van de Chinese producenten die wordt genoemd in de uitgebreide EBMA-klacht is Bafang (naast BAK). Bafang kenmerkt diverse passages uit de EBMA-klacht als onwaar. Maar hun voornaamste statement is dat Bafang geenszins betiteld kan worden als een van de nieuwkomers die de Europese markt voor elektrische fietsen ontwrichten, zoals waarnaar wordt gerefereerd door EBMA.

Al sinds 1999 actief, vanaf 2003 onder merknaam Bafang

In een schriftelijke reactie zegt Bafang: ‘Bafang betrad de elektrische fietsen-industrie in 1999. Lang voordat enige gerenommeerde Europese e-bike componenten producent actief werd op die markt. Bafang lanceerde bovendien zijn eigen merknaam voor aandrijfsystemen al in 2003. In onze bijna 15 jaar aanwezigheid op de Europese markt als merk, hebben we vele veranderingen en uitdagingen tegemoetgezien in de ontwikkeling van elektrische fietsen zowel in China als Europa. Met deze jarenlange aanwezigheid op de Europese markt, is Bafang uitgegroeid tot een belangrijke wereldwijde speler als producent van componenten voor elektrische fietsen.’

Fietsen uit Cambodja komen belastingvrij binnen in EU.

Reageer op dit artikel