nieuws

Fietsaccu ontbrandt spontaan bij Auke Tweewielers

Fietsen 3903

Fietsaccu ontbrandt spontaan bij Auke Tweewielers
De bewegende beelden laten zien hoe de accu spontaan begint te roken en te branden.

Bij Auke Tweewielers in Ede is op 4 november in de avond brand geweest. Deze ontstond in de accu van een elektrische fiets. De accu ontbrandde spontaan, want de fiets stond niet aan een oplader gekoppeld. Door de hitte die vrijkwam is de aluminium bagagedrager van de fiets gesmolten.

“De fiets stond hier in verband met een storing,” vertelt Auke Hertstein, eigenaar van de fietsenwinkel (zie edestad.nl). De accu van de fiets viel steeds uit. Het gaat om een Sachs Electra Deluxe met een lithium polymeer (LiPo) accu van een paar jaar oud. De accu was ongeveer een half jaar geleden gerefurbished, vertelt Auke Hertstein. Een deskundige op het gebied van accu’s zegt niet enthousiast over het refurbishen van accu’s. “Er is enorm veel knowhow nodig om een accu echt goed te herstellen. Je moet goed weten met welke refurbish partij je in zee gaat en of deze kwaliteit levert.”

Luie accu

Nadat de fietsenhandelaar onderzoek deed naar de mogelijk oorzaak van het uitvallen van het elektrische gedeelte van de fiets, was de verwachting dat de accu mogelijk ‘lui’ was geworden. “Een oplossing voor een dergelijke storing is dat je een zo’n accu een aantal maal helemaal leegtrekt en weer oplaadt. Een leerling nam de fiets mee naar huis om dit proces op zich te nemen.” Toen die leerling merkte dat de fiets dezelfde storing bleef vertonen nam hij deze weer mee naar de winkel. Daar is de tweewieler gestald om op een later tijdstip verder te gaan met het onderzoek naar de storing.

Branche moet maatregelen nemen

Het is zeker niet de eerste keer dat een fietsaccu spontaan ontbrandt. Wel is het doorgaans zo dat fietsaccu’s in brand vliegen omdat ze aan een verkeerde oplader zijn gekoppeld. Bij Auke Tweewielers was dat dus niet het geval. Maar omdat het zeker niet een op zichzelf staand geval is, is Hertstein van mening dat er wat aan gedaan moet worden door de sector. “Inmiddels heb ik gehoord dat er speciale kasten zijn om accu’s in te bewaren, met zout erin. Het wordt tijd voor meer veiligheidsmaatregelen rond fietsaccu’s.” Op tweewieler.nl geven we binnenkort meer informatie over het veilig opslaan, vervoeren, en afvoeren van accu’s.

Blij met hulp

Het pand van Auke Tweewielers is voorlopig niet te gebruiken. “Gelukkig werd ik de volgende dag al gebeld door een vastgoedonderneming die met ons meedenkt om ons zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. We zijn nu bezig in een ander pand Auke Tweewielers 3.0 op te zetten,” zegt Hertstein. Ook zegt hij blij te zijn met Bovemij Verzekeringen. “Die zijn er in dit geval helemaal voor jou als tweewielerondernemer.”

Bron: Deze tekst is voor een groot deel overgenomen van Edestad.nl

Reageer op dit artikel