nieuws

2.750 mountainbikers steken 105.500 manuren in onderhoud

Fietsen 1164

2.750 mountainbikers steken 105.500 manuren in onderhoud
Het onderhouden van MTB-routes wordt door veel vrijwilligers gedaan. Foto Cannondale

Volgens wielersportbond NTFU steken veel mountainbikers regelmatig hun handen uit de mouwen bij het aanleggen en onderhouden van MTB-routes. In het laatste weekend van oktober ging bij bijvoorbeeld 62 leden en niet-leden van WTC Staphorst-Rouveen om 7 uur de wekker om hun lokale route van 26 kilometer onder handen te nemen.

Ze werden ondersteund door verschillende bedrijven die belangeloos hun materiaal ter beschikking stelden, zorgden voor catering en een leuke verrassing voor de harde werkers na afloop. In 9 teams gingen de vrijwilligers van start met 4 tractoren, 2 shovels, 2 kiepwagens, 2 minikraantjes, een grote kraan, een quad, 6 bladblazers en de nodige harken en spades. In een ochtend werd de route bladvrij gemaakt, werden oneffenheden gerepareerd en werden er zelfs 2 nieuwe stukken singletrack aangelegd.

Veel werk verricht door mountainbikers

Een prachtig voorbeeld van het vele werk dat door mountainbikers in Nederlanders wordt verzet om routes te ontwikkelen en begaanbaar en aantrekkelijk te houden voor alle liefhebbers. In totaal zijn er ongeveer 2.750 vrijwilligers in Nederland actief in onderhoudsploegen en door hen wordt 105.500 uur per jaar aan de routes gewerkt. De wielersportbond NTFU, de belangenbehartiger voor alle sportieve fietsers in Nederland, is enorm trots op en dankbaar voor deze initiatieven.

Reageer op dit artikel