nieuws

Veel elektrische fietsen op IAA

Fietsen 1087

Veel elektrische fietsen op IAA
Automotive oplossingen op 2 wielen: M Bike Carbon Editie in bijpassende kleur bij je BMW. Met veel carbon en andere zeer lichte oplossingen. Foto's RvG

Op de IAA waren bij automerken en toeleveranciers opvallend veel fietsen en scooters te zien. Veelal elektrisch. Het lijkt erop dat ook vanuit de automotive industrie hard wordt gewerkt om iedereen in een elektrisch voertuig te krijgen.

Op de IAA, de mega (auto)beurs in Frankfurt, was duidelijk zichtbaar dat de automotive industrie hard nadenkt over alternatieven. Daarbij lijkt de fiets en met name de elektrische fiets met stip genoteerd te staan bij automerken en de grote toeleveranciersindustrie. Ook scooterachtige ontwerpen – elektrisch vanzelfsprekend – speelden op de showvloer een deuntje mee.

BMW Concept Link scooter

BMW laat zien de toekomst van (elektrische) mobiliteit serieus te nemen. Bijvoorbeeld met de Concept Link scooter. De Link is een soort kruising tussen een tweewieler voor stadsmobiliteit en een smartphone. Draag je de bijbehorende kleding, dan reageert hij zelfs op gebaren door bijvoorbeeld zijn bergvak voor een helm in de flank te openen. Om daarvoor ruimte te scheppen zijn de accupakketten in de onderkant weggewerkt en zit de motor in het achterwiel.

Fiets integraal onderdeel FordPass systeem

Een treffend voorbeeld van de vrijage van automerken met alternatieve mobiliteit werd op de Ford-stand gepresenteerd. De fiets is onderdeel geworden van het FordPass systeem waarbij je via een smartphone app een deelauto en nu dus ook een tweewieler kunt reserveren. Het project start met 3.200 fietsen die in twee grote steden bij Deutsche Bahn stations – de Duitse broer van de NS. Saillant detail: ze werkten al samen met deelauto’s. Die kwamen gek genoeg dus eerst. Ford zegt 100.000 gratis Call a Bike-abonnementen aan Ford-rijders te gaan schenken.

Brose ziet elektrische markt groeien naar 30%

Brose lanceert verbeterde en sterkere motoren die ook maatwerk bieden voor toepassingen als e-trekking fietsen, e-mountainbikes en speed e-bikes. Waarom? Topman Joachim Volland: “We bereiden ons voor op een grote groei. Op middellange termijn verwachten we dat elektrische fietsen 30% van de markt zullen vertegenwoordigen. In Europa verwachten we dit jaar al een groei van 20%.

Lees het complete artikel over elektrische fietsen op de IAA in Tweewieler magazine september of het Tweewieler Digitale magazine.

Foto's

Reageer op dit artikel