nieuws

CargoBike Expo over e-commerce en leasing

Fietsen 1068

CargoBike Expo over e-commerce en leasing
Het nieuwe pand van Urban Arrow in Amsterdam is op 12 en 13 oktober de locatie waar de CargoBike Expo plaatsvindt. Foto Urban Arrow

De eerste CargoBike Expo vindt plaats op 12 en 13 oktober in Amsterdam. Het idee erachter is dat stedelijke logistiek snel aan het veranderen is. Levering van pakketjes per transportfiets is een alternatief om dichtslibben en luchtverontreiniging van steden te voorkomen. Tijdens de Cargo Bike Expo beantwoorden experts de vraag wanneer de cargobike nu echt van toegevoegde waarde is.

Gemeenten willen steden zo leefbaar mogelijk houden. Ze beperken transport per bestelbus en nemen steeds strengere maatregelen om dit te bewerkstelligen. Aan de andere kant worden steeds kleinere zendingen en just-in-time leveringen aan zowel bedrijven als consumenten gemeengoed. Dit leidt tot heel veel meer bezorgverkeer.

Bus vervangen door cargobike

Een van de deskundigen op de CargoBike Expo is Walther Ploos van Amstel, lector City Logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hij vindt de fiets een uitstekend alternatief voor bestelauto’s en -busjes. Ploos Van Amstel: “Onderzoek wijst uit dat bij zeker een derde van alle zendingen de bestelbussen vervangen zouden kunnen worden door elektrisch aangedreven vrachtfietsen.”

E-commerce draait om gemak

Wat zijn de echte pluspunten van leveren per transportfiets? “Snelheid en flexibiliteit,” zegt Karine Bakker, directeur bij bezorgdienst Drop Amsterdam. “E-commerce draait om gemak. Het is de kunst het gemak van online bestellen door te vertalen naar gemak in levermogelijkheden.”

Sneller en flexibeler

Bakker: “Door met de transportfiets te leveren, zijn de bezorgers in de stad veel sneller en flexibeler en doordat ze continu in contact staan met de koper kan bijvoorbeeld op het laatste moment nog een afleveradres gewijzigd worden. Mijn bezorgers maken ritten van drie uur waarin ze veertig kilometer afleggen en zo’n tien pakketten afleveren. Zoveel pakketten meenemen in een rugzak is onmogelijk en daarom kiezen wij voor cargo bikes. ”

Stadsdistributie

De Cargo Bike Expo is een plek waar bedrijven in drie uur tijd een expert kunnen worden met betrekking tot gebruik van cargo bikes. Het event wordt op 12 oktober om 15:00 uur geopend door Walther Ploos van Amstel, die ook, met HvA-collega Susanne Balm, zal spreken over de toekomst van stadsdistributie.

Seminars leasing, verzekering en fiscaliteit

Er zijn inhoudelijke seminars over leasing, verzekering, fiscaliteit en onderhoud. Toeleveranciers Bosch en NuVinci vertellen over hun producten en Marleen Kookt en Drop Amsterdam zullen hun ervaringen met transportfietsen delen met de bezoekers. Vanzelfsprekend kan er op verschillende fietsen worden proefgereden.

Doelgroep

De Cargo Bike Expo wordt georganiseerd door en vindt plaats bij Urban Arrow. Het event is interessant voor professionals die inzet van de transportfiets overwegen, en (potentiële) dealers die de cargobikes leveren en onderhouden.

VIDEO smart mobility by Urban Arrow

Reageer op dit artikel