nieuws

AD bericht over meer doden in verkeer door e-bike

Fietsen 1062

AD bericht over meer doden in verkeer door e-bike
Dit soort berichtgeving geeft nogmaals aan hoe belangrijk het is dat de overheid meer ruimte maakt voor de fiets. Foto Elektrische Fietsen.com

Het AD heeft vanochtend een artikel gepubliceerd waarin gezegd wordt dat het aantal dodelijke verkeersongevallen met e-bikes toeneemt. De politie adviseert oudere e-bikers eerst een cursus te volgen én een helm te dragen.

Volgens het bericht in het AD zijn er sinds 2014 zeker 79 e-bikers in Nederland omgekomen bij een verkeersongeval. Dat blijkt uit de nieuwste politiecijfers, die vandaag openbaar worden gemaakt. Uit deze cijfers blijkt dat het aandeel e-bikers onder de verkeersdoden toegenomen is.

Ouderen lopen vooral gevaar

Ook blijkt dat 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike 60 jaar of ouder is. De politie adviseert ouderen een cursus te volgen als ze op een e-bike stappen en een helm te dragen. Fietsretailers doen al veel aan voorlichting. Veel fietsretailers wijzen kopers van een e-bike  op het verschil in fietsgedrag met een gewone fiets en de mogelijkheid om de ondersteuning zo in te stellen dat ze niet ‘een zetje meekrijgen’. Ook adviseren veel retailers oudere e-bikers, gezien de hogere snelheden en het verminderde reactievermogen, bij de fiets een helm aan te schaffen. Of ze dat doen, bepalen de fietsers uiteraard zelf.

Toegenomen drukte

Dit soort berichtgeving geeft nogmaals aan hoe belangrijk het is dat de overheid meer ruimte maakt voor de fiets. Door de verscheidenheid aan verschillende type fietsen zoals (elektrische) bakfietsen, e-bikes, gewone fietsen en speed pedelecs wordt het wel erg druk op het fietspad, wat regelmatig onveilige situaties oplevert.

Onderzoek speed pedelec

SWOV heeft onlangs een onderzoek gedaan naar de effecten van de nieuwe plaats van de speed pedelec op de rijbaan of fietspad. Daaruit blijkt dat met een speed pedelec gemiddeld tussen 29 en 32 km per uur wordt gereden, afhankelijk van de plek op de weg. Deelnemers voelen zich regelmatig onveilig op de rijbaan.

Aanbeveling minister Schultz

Deze week gaf minister Schultz aan dat er ruimte gemaakt moet worden voor snelle fietsen. Ook RAI Vereniging vindt dat er meer gekeken moet worden naar een herindeling van al het vervoer in drukke steden.

 

Reageer op dit artikel