nieuws

Smart e-bike wordt niet gestolen

Fietsen 1390

Smart e-bike wordt niet gestolen
De productie van de Sparta M8i. Foto Sparta

De e-bike met anti-diefstalchip blijkt effectief: van de 6.000 e-bikes die Sparta inmiddels heeft verkocht, is er nog geen één gestolen. Dit zegt Marco Kalden van Sparta in een bericht in het AD.

Sparta helpt bij het opsporen van de e-bike. Door activering van het Sparta abonnement wordt de koppeling van de fiets aan het internet geactiveerd. Daarmee is de fiets traceerbaar en wordt onder meer de opsporingsservice ontsloten. Op het moment dat de e-bike wordt gestolen, kan de eigenaar dit heel eenvoudig melden via het servicecenter. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente spoort de fiets op en zorgt dat deze terugkomt bij de rechtmatige eigenaar. Maar omdat er nog geen smartbike is gestolen is dit nog nooit gebeurd. Volgens ENRA werd vorig jaar 10 procent van de 271.000 nieuwe e-bikes gestolen. Op de smart e-bike van Sparta is duidelijk te zien dat deze een GPS-module heeft. Dit schrikt dieven blijkbaar voldoende af waardoor deze niet wordt gestolen.

Lage premie ENRA

De premie voor de ENRA smart e-bike verzekering voor diefstal bedraagt € 3,- per maand (incl. assurantiebelasting). De premie voor de diefstal met cascoverzekering bedraagt slechts € 6,- per maand (incl. assurantiebelasting). De premie is regio-onafhankelijk. Het premievoordeel is in de gebieden met een verhoogd diefstalrisico daarom het hoogste.

Tarief voordeliger

Douwe Boeijenga wil wel een nuance plaatsen bij de prijsvergelijking in het stuk van het AD. Daarin wordt gesteld dat de diefstalpremie slechts 36 euro per jaar is. “ENRA heeft een tarief afgegeven voor twee types connected e-bikes. Het  betreft hierbij e-bikes van ongeveer 1.700 euro. De tarieven van 3 euro per maand voor diefstalpremie en 6 euro voor diefstal en casco zijn alleen geldig voor de afspraak die ENRA heeft gemaakt met Accell, voor de twee genoemde type e-bikes. Het tarief is een dooreen tarief. In het artikel in de krant werd dit tarief vergeleken met Utrecht. En ja, daar is het een stuk voordeliger.”

E-bike lokaliseren

Hij vervolgt: “ENRA betaalt op deze premie geen provisie, wat ook weer scheelt in het bedrag. De dealer krijgt een vergoeding vanuit Accell. Verder geldt dat er bij diefstal een wachttijd is van 3 weken zodat ENRA de mogelijkheid heeft om de e-bike te lokaliseren.”

Reageer op dit artikel