nieuws

Helft e-bike gebruikers heeft probleem met accu

Fietsen 5359

Helft e-bike gebruikers heeft probleem met accu
ANWB-onderzoek wijst uit dat leden vinden dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over het onderhoud en de levensduur van de accu. Foto Shutterstock

ANWB heeft een onderzoek gedaan onder haar fietsende leden. Conclusie is dat de helft van de ANWB-leden met een e-bike weleens problemen heeft meegemaakt met de accu. Ook geven leden aan dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over het onderhoud en de levensduur van de accu.

Het standpunt van de ANWB is dat onduidelijkheid en onzekerheid bij gebruikers van e-bikes over de accu’s de verdere groei en populariteit van de e-bike niet in de weg mogen staan. De organisatie gaat de fietsensector hierop aanspreken.

Al langer signalen van misstanden

De bond ontvangt al langer signalen van ANWB-leden, bijvoorbeeld over de tegenvallende levensduur en prestaties van de kostbare accu’s en de onduidelijkheid over de waarde van tweedehands e-fietsen. Het opladen van accu’s zorgt ook voor problemen. Daarom heeft de ANWB nader onderzoek gedaan naar de ervaringen van de ANWB-leden.

Accu sneller leeg dan verwacht

Ruim een kwart van de ondervraagden heeft weleens meegemaakt dat de accu snel leeg is. Bij de aanschaf van de e-bike is de helft van de mensen niet of onvoldoende geïnformeerd over het belang van het goed onderhouden van een accu. Ook zijn e-bike bezitters niet op de hoogte van de vervangingskosten van accu’s. Het vervangen van een accu kost tussen de 300 en 600 euro.

Gebruikers slecht op de hoogte

Gebruikers zijn slecht op de hoogte hoe zogenaamde ‘diepontladingen’ (de accu te ver leeg rijden waardoor hij onbruikbaar wordt) worden voorkomen. Ook is onduidelijk hoe je het beste de accu bewaart als de fiets langere tijd niet wordt gebruikt, zoals in de winterperiode. Voor een deel ligt dat wel aan de consument zelf omdat de helft de gebruiksaanwijzing niet leest.

Problemen met accu goed opgelost

Problemen met de accu werden in twee derde van de gevallen naar tevredenheid door de leverancier opgelost. Vervanging en of revisie van accu’s vindt plaats als zo rond de 7500 kilometer met de fiets is afgelegd.

1 op de 3 leden bezit e-bike

Eén op de drie ANWB-leden heeft een e-bike die zij al een jaar of drie in bezit hebben. Ongeveer een kwart van de mensen die nu nog geen e-bike bezit, overweegt om op korte termijn er een aan te schaffen. Dat doen zij voornamelijk bij fietsspeciaalzaken en via websites van fabrikanten. Voor deze groep is de website van de ANWB en ANWB Fiets Select (online tool) een belangrijke informatiebron.

ANWB belangrijke informatiebron

De ANWB wil haar leden nog uitgebreider adviseren en informeren over het gebruik en onderhoud van de e-bike. Met name de zorg rond de accu vraagt meer aandacht. Ook zal de ANWB haar leden vragen hun ervaringen met de accu’s van de verschillende fabrikanten te delen. Deze laten zij achter op accu reviews.

Reactie fietsensector/RAI Vereniging

RAI Vereniging stelt in een reactie namens haar leden dat goede informatie over het gebruik, onderhoud en levensduur van elektrische fietsen, waaronder de accu, van groot belang is. ‘Onze leden A-merken doen dat zo transparant en uitgebreid mogelijk via onder meer hun websites en dealernetwerk.’ Volgens RAI Vereniging moeten de uitkomsten van het ANWB-onderzoek serieus worden genomen. De organisatie wil daarom samen met alle partijen om tafel om te kijken op welke manier de informatievoorziening richting de consument verder kan worden verbeterd.

Informatie over accu’s onvoldoende

RAI Vereniging concludeert dat uit berichtgeving het afgelopen jaar blijkt dat consumenten de informatievoorziening over fietsaccu’s nog onvoldoende vonden. Volgens RAI Vereniging is het de gezamenlijke verantwoordelijkheid van fabrikanten, dealers en consumentenorganisaties om gebruikers zo goed mogelijk hierover te informeren.

Initiatief voor betere informatie

Daarom heeft RAI Vereniging afgelopen jaar samen met haar leden het initiatief genomen om met de ANWB en de Fietsersbond de voorlichting verder te verbeteren. Hieruit zijn een set van tips en adviezen voor consumenten opgesteld over de levensduur en het onderhoud van fietsaccu’s. Daarnaast werken de leden van RAI Vereniging op basis van hun ervaringen en kennis continu aan verbetering van de informatievoorziening op hun sites en voorlichting aan de dealers.

Het volledige ANWB-onderzoek vindt u onderaan dit bericht.

Reageer op dit artikel