nieuws

Velorama viert 200 jaar fiets met tentoonstelling

Fietsen 742

Velorama viert 200 jaar fiets met tentoonstelling
Deze loopfiets was van Koning Willem II. Foto Velorama

Het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen organiseert van 12 juni tot 31 december een tentoonstelling met loopfietsen. Dit om het 200-jarig jubileum van de fiets te vieren. Het is namelijk 200 jaar geleden dat de Duitse bosbouwkundige Drais een bestuurbare loopfiets construeerde.

Overal in Europa werd zijn vinding nagemaakt, daarom heetten alle loopfietsen al snel Draisines. In de tentoonstelling zijn 20 loopfietsen in allerlei uitvoeringen uit eigen bezit te zien. Trekker in deze expositie is wel de loopfiets van de bet-bet-overgrootvader van Koning Willem-Alexander, Koning Willem II. Dit prachtstuk is uitgeleend door de Stichting Koninklijke Verzamelingen uit Paleis Noordeinde.

Nieuwste aanwinst

Daarnaast exposeert Velorama ook haar laatste aanwinst, de Takkenfiets. De Fransman Gardais a Couhe uit Limousin had omstreeks 1890 zijn zinnen gezet op het bouwen van een tweewieler die exclusief uit takken moest bestaan, behalve dan het trapstel en de ketting. Voor de wielen zocht hij tien jaar lang naar gevorkte takken voor de spaken. Het takkenstuur lijkt op een ooievaarsnest, maar is ook totaal van hout. De fiets was wel berijdbaar maar Velorama’s brandverzekeraar eiste in het gebouw wel een totaal rookverbod.

Foto's

Reageer op dit artikel