nieuws

Nu ook speed pedelecs fiscaal beloond in België

Fietsen 894

Nu ook speed pedelecs fiscaal beloond in België
Minister Van Overtveldt “We willen het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer om evidente redenen aanmoedigen, ongeacht het type fiets. Dankzij deze fiscale gelijkstelling gelden de voordelen voortaan ook voor snelle elektrische fietsen.” Foto Trek

De Belgische Minister Van Overtveldt heeft laten weten dat speed pedelecs in België nog dit jaar van dezelfde fiscale voordelen zullen kunnen genieten als klassieke fietsen. België moet, net als alle andere 27 lidstaten, per 1 juli de speed pedelec categoriseren als bromfiets. Daarmee kwam de speed pedelec niet langer in aanmerking voor de fietsvergoeding noch voor de belastingaftrek.

In België kunnen werkgevers aan werknemers die per fiets pendelen, een belastingvrije vergoeding van minimum 23 eurocent per kilometer uitkeren. Daarnaast kunnen zij voor hun werknemers een (elektrische) fiets als bedrijfsfiets ter beschikking stellen, infrastructuur als parking en douches installeren en fietsaccessoires zoals sloten en regenkleding kopen. Zij kunnen dit alles vervolgens voor 120% van hun belasting aftrekken.

Ook voor speed pedelecs

Vandaag zijn deze maatregelen van toepassing op conventionele fietsen en op elektrische fietsen tot 25 km/u, maar niet op speed pedelecs. Daar komt nu dus binnenkort verandering in. Minister Van Overtveldt “We willen het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer om evidente redenen aanmoedigen, ongeacht het type fiets. Dankzij deze fiscale gelijkstelling gelden de voordelen voortaan ook voor snelle elektrische fietsen.”  De echte pionier achter deze maatregel was echter de Antwerpse volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh.

Niet alle elektrische voertuigen

Eigenaardig genoeg heeft de Belgische regering deze kans niet benut om ook voor klassieke, elektrische bromfietsen en scooters een gunstig fiscaal regime te creëren. Alle elektrische voertuigcategorieën, fietsen, motorfietsen en auto’s genieten in België fiscale voordelen, met uitzondering van de bromfietsen en scooters tot 45 km/u. Het leek nochtans een goeie gelegenheid om mensen te stimuleren om ook deze vervuilende voertuigen te ruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar.

Reageer op dit artikel