nieuws

Cube design museum toont fiets van de toekomst

Fietsen 1070

Cube design museum toont fiets van de toekomst
De Postale, een prototype ontworpen door Paolo de Giusti, brengt de snelle en offensieve rijstijl van de wielerbaan naar de rijbaan. Foto Cube Design Museum

In het Cube design museum in Kerkrade is vanaf 1 juli een expositie te zien van diverse innovatieve fietsen, accessoires en design voor fietsinfrastructuur. Met de titel ‘Fiets – Bike – Fahrrad: innovative design on 2 wheels’ zijn in de tentoonstelling bijvoorbeeld de elektrische fiets ‘M.A.S.S. Snow’ van Philippe Starck, maar ook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en functies.

De expositie is een coproductie met IMF Foundation uit Italië en is van 1 juli tot en met 3 december 2017 te bezoeken in het Cube design museum te Kerkrade. De tentoonstelling toont eigentijdse modellen, maar ook prototypes en experimenten. Iemand achterop de fiets meenemen is voor de Bike for Two, ontworpen door studenten van de afdeling Man & Activity aan de Design Academy Eindhoven, geen punt. Waar op de standaard bagagedrager officieel maar 25 kilo aan gewicht mag plaatsnemen, biedt het bankje op de Bike for Two comfortabel plaats aan twee volwassenen.

Postale

De Postale, een prototype ontworpen door Paolo de Giusti, brengt de snelle en offensieve rijstijl van de wielerbaan naar de rijbaan. Verrassend genoeg maakt het voor de zitpositie niet veel uit dat de wielen ongelijk van grootte zijn, maar het grotere achterwiel zorgt wel voor meer snelheid en stabiliteit.

Innovatieve accessoires

Ook de in de exposities getoonde fietsaccessoires zijn de moeite waard. Innovatieve designs, zoals de magnetische fietslichten ‘Lucetta’ ontworpen door de Italiaanse studio Pizzolorusso en de opvouwbare fietshelm Closca. Ook Nederlandse ontwerpen zijn te zien: de op een paperclip gebaseerd design van de Eindhovense studio VanBerlo, een fiets met een essen houten frame van Paul Timmer en de bijzondere gecurvde fiets van Herman van Hulsteijn.

Design voor infrastructuur

Fietspaden zijn gemeengoed in Nederland, maar ook die stroken weg zijn aan designontwikkeling onderhevig. In de expositie passeert onder andere het Van Gogh-Roosegaarde Bicycle Path de revue. Ook oplossingen die designers bedenken voor het stallen van enorme hoeveelheden fietsen komen aan bod. Zo toont de expositie hoe twee wielen een inspiratiebron voor designers vormen en hoe we ook in de toekomst mobiel blijven op de fiets.

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel