nieuws

1994: Fiets van de Toekomst met Chriet Titulaer

Fietsen 2804

1994: Fiets van de Toekomst met Chriet Titulaer
De Fiets van de Toekomst in 1994: een project van Chriet Titulaer samen met Batavus. Het is een concept bike. Foto Batavus

Niemand zal zijn ontgaan dat Chriet Titulaer, markante tv-persoonlijkheid in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, zondag 23 april is overleden. Hij was medeoprichter van projecten als Huis van de Toekomst, Kantoor van de Toekomst en Ziekenhuis van de Toekomst. Maar ook ontwierp hij samen met Batavus een ‘Fiets van de Toekomst’, de ‘Maximum Double Orange’.

Bart Bluemink en Jorrit Schoonhoven doen een postume groet aan Chriet: ‘Zonder Chriet was de Fiets van de Toekomst; de ‘Maximum Double Orange’ van Batavus, er niet geweest… Chriet bedankt!’

Comfortabel en laag in onderhoud

In 1994 werd dus de Fiets van de Toekomst gepresenteerd samen met Chriet Titulaer. Deze kreeg een plekje in het Kantoor van de Toekomst. Uitgangspunten waren destijds: een fiets die comfortabel rijdt, weinig onderhoud vraagt en veel bagagemogelijkheden heeft. De fiets zag er futuristisch uit, met kleine dichte wielen (20’’), een geïntegreerd kinderzitje achterop, vering, en iets wat lijkt op een kardanaandrijving. Geen ketting in elk geval. Het is een uniseks fiets.

Prototype

Voor Batavus was het een prototype (of concept bike zoals het tegenwoordig heet) dat nooit op de markt is gekomen. Wel was het de bedoeling dat onderdelen van het prototype daadwerkelijk in Batavus-fietsen terug te vinden zouden zijn. De luchtvering was niet alleen voor het comfort bedoeld, deze stelde de fietser ook in staat om tijdens de rit gemakkelijk te kunnen switchen van een rechtop-houding naar een meer voorover-houding. De met schuim gevulde dikke banden gaven ook comfort en konden niet lek rijden!

Bronnen: Wikipedia en DigiBron

Foto's

Reageer op dit artikel