nieuws

VIDEO: Urban Arrow combineert fiets- en autotechniek

Fietsen 782

VIDEO: Urban Arrow combineert fiets- en autotechniek
De Tender van Urban Arrow. Foto Urban Arrow

Urban Arrow heeft een nieuw model transportfiets op drie wielen gelanceerd: de Tender. Het is een elektrisch aangedreven driewielfiets, verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De Tender 1500 heeft een laadvermogen van 1.500 liter en 350 kilo.

De Tender is specifiek bedoeld voor bedrijven die iets te vervoeren hebben, zoals postbedrijven, koeriers en boodschappenbezorgdiensten. Dankzij de krachtige elektrische trapondersteuning rijdt de fiets zeer licht, ook met zware lading. De fiets mag zowel op de weg als op het fietspad rijden en is zo ontworpen dat verkeerspaaltjes geen obstakel vormen. De Tender stoot geen fijnstof uit en rijdt nagenoeg geluidloos.

Groen alternatief voor bestelauto en -bus

Wereldwijd hebben landen te maken met dichtslibbende steden. Het groeiend aantal inwoners, toeristen en verkeer neemt sterk toe. Het is voor bestuurders een uitdaging de doorstroming van het verkeer, veiligheid en de luchtkwaliteit te waarborgen. Met de Tender speelt Urban Arrow in op de groeiende vraag naar zero emission voertuigen en biedt het een groen alternatief voor de bestelauto en –bus.

Bestelbus vervangen door vrachtfietsen

Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, over dit onderwerp: “We zien in de stedelijke logistiek steeds kleinere zendingen en steeds meer just-in-time leveringen, hetgeen leidt tot heel veel meer bezorgverkeer. Vorig jaar zijn er in Nederland 25% meer bestelbusjes verkocht. Mensen houden van de stad, ze willen er wonen, willen genieten, willen bezoeken. Daar past eigenlijk dat beeld van de bestelbus niet in. Ons onderzoek wijst uit dat bij zeker een derde van het alle zendingen, de bestelbussen vervangen zouden kunnen worden door vrachtfietsen.”

Urban Arrow

Sinds 2011 produceert het Amsterdamse merk Urban Arrow bakfietsen met elektrische trapondersteuning, voor zowel particulieren als de zakelijke markt. Na de Family, Shorty en Cargo is de Tender het vierde model. Naast de Tender 1500 heeft Urban Arrow de afgelopen maanden, in samenwerking met Albert Heijn, de Tender 3000 ontwikkeld en uitvoerig getest in Amsterdam. De Tender 3000 kan maar liefst 30 boodschappenkratten vervoeren.

Vrachtauto onder fietsen

Urban Arrow-oprichter Jorrit Kreek: “De Tender is echt de vrachtauto onder de fietsen. Zonder zweetdruppels vervoer je er honderden kilo’s aan bijvoorbeeld post of boodschappen mee, zonder dat je het verkeer stremt of de lucht vervuilt. Urban Arrow is een innovatief merk en de Tender past perfect in ons assortiment.  De combinatie van fietstechniek op het achterframe en autotechniek op het voorframe is uniek en een ontwikkeling waarin we voorop lopen. Het is onze grootste bakfiets en de eerste op drie wielen.”

Reageer op dit artikel