nieuws

Orbea carbon frames versterkt met prepegs

Fietsen 838

Levenslange garantie staat op de carbon frames van Orbea. De carbonframes worden geproduceerd uit diverse, al dan niet flexibele carbon prepegs (voor-geïmpregneerde vezels).

Orbea carbon frames versterkt met prepegs
Om breuk te elimineren wordt op de plaatsen van de buisverbindingen als het bracket, het frame versterkt met diverse prepegs. Foto Orbea

“De techniek om een carbonframe te produceren is zo sterk verbeterd dat het kan”, aldus Rutger ter Laak, Territory manager bij Orbea. Orbea produceert de frames volgens een in eigen huis ontwikkeld Dynamic Structure systeem. De frames zijn licht, sterk, duurzaam en zuiver op maat.

Dynamic structure

De basis van het frame bestaat uit UD (uni directionele) carbonvezel. Hierbij liggen alle vezels, in tegenstelling tot geweven 1, 3 of 12K carbon prepegs, in één richting. Om deze op hun plaats te houden wordt hars (epoxy) toegepast. UD-vezels zijn volgens Orbea door het ontbreken van spanningen een bij uitstek geschikt constructiemateriaal voor een licht en sterk frame.

Frame versterkt met prepegs

Om breuk te elimineren wordt op de plaatsen van de buisverbindingen als het bracket, het frame versterkt met diverse prepegs. Sommige daarvan hebben een ‘elastisch’ karakter en verschillende trek- en stijfheidssterktes. In aanvang waren frames zo strak geconstrueerd, dat bij extreme belasting breuk bij de verbindingen mogelijk was. Door het aanbrengen van enigszins elastische prepegs (mixen) wordt breuk voorkomen.

Feedback profteams

Orbea ontvangt veel feedback van haar profteams. Bij de wegfietsen is breuk feitelijk verwaarloosbaar. Tijdens down-hillen echter worden de draaipunten van de achtervering soms extreem zwaarbelast. Wanneer er sprake is van breuk, dan is hier breuk het snelst zichtbaar. Door rekbare prepegs te gebruiken is eventuele breuk verder geëlimineerd. Ter Laak: “Continu staan we in contact met onze sporters. Naast de input van het Cofidis professional roadcyclingteam ontvangen we bijvoorbeeld veel input van Andrew Starkowizs, een veeleisende triatleet. Hij eist veel van zichzelf maar ook van zijn materialen en oefent bijna chronisch invloed uit op Orbea om haar producten aan te passen. Dat past bij ons, dat willen we zelf ook.”

 

 

Reageer op dit artikel