nieuws

Doorbraak in accutechnologie gepresenteerd op Eurobike

Fietsen 6992

Doorbraak in accutechnologie gepresenteerd op Eurobike
BMZ’s 3Tron accusysteem wordt geproduceerd met 21700 cellen (21mm diameter en 70mm hoog). 3Tron zorgt voor een accu levensduur van 12 jaar! Foto BMZ

Twee van de grootste acculeveranciers ter wereld toonden vorige week op de Eurobike spectaculaire innovaties. Een van die vernieuwingen verlengt de levensduur van een accu tot liefst 12 jaar! Panasonic presenteerde een nieuw ontwikkelde 20700 accu-cel. BMZ overtrof dit met s’werelds eerste 21700 giga-cel.

BMZ claimt dat het bedrijf met hun nieuwe 3Tron accusysteem de levensduur van een e-bike accu tot 12 jaar kan verlengen. BMZ is niet alleen Europa’s grootste leverancier van accu’s voor e-bikes, maar levert ook accu’s voor gereedschap en huis-, tuin- en keukenapparaten. Het bedrijf kondigde hun sprong voorwaarts in e-bike accu technologie aan in het Duitse Friedrichshafen waar vorige week de beurs Eurobike werd gehouden.

Limiet aan oplaadcycli

Een doorbraak in accutechnologie is hard nodig omdat elektrische fietsen een veel langere levensduur hebben dan de accu’s waarmee ze zijn uitgerust. En het vervangen van een accu na drie tot vier jaar is een kostbare zaak die u als dealer ook maar moeilijk uitgelegd krijgt aan uw klanten. E-bike accu’s zijn nu uitgerust met ‘batterijtjes’ oftewel ‘cellen’ van het 18650 (18 mm diameter en 65 mm hoog) formaat. BMZ stelt dat een dergelijke accu na drie tot vier jaar jaar aan het einde van zijn levensduur is als het maximum aan laadcycli is bereikt.

Minder warmte, tot 60 procent meer capaciteit

Samen met een andere wereldspeler op accugebied is BMZ erin geslaagd om accu’s met een veel langere levensduur te ontwikkelen. Deze verlening van de levensduur is te danken aan het feit dat de nieuwe accu’s minder warmte afgeven en tot 60 procent meer capaciteit leveren. Hierover zegt BMZ: “De tot 12 jaar toegenomen levensduur komt doordat de verhoging van 60 procent in capaciteit zorgt voor een aanzienlijke reductie in laadcycli, wat echte accu-killers zijn. Ook de behoefte aan snelle heropladingen is behoorlijk afgenomen.”

3Tron systeem

Ook claimt BMZ dat haar nieuwe 3Tron systeem, met een twe tot drie maal langere levensduur dan standaard, een revolutie teweeg zal brengen onder accu’s voor e-bikes. Europa’s grootste acculeverancier zegt hierover: “Met 3Tron introduceert BMZ nieuwe accu-cellen; in plaats van 18650 komt 3Tron met 21700 cellen (21 mm diameter en 70 mm hoog). Het 3Tron accusysteem zet met het eerste 21700 cel-formaat ter wereld de standaard waarbij het voor de hand ligt dat andere fabrikanten dit gaan volgen. Ook al omdat de ontwikkelingsmogelijkheden van het 18650 cel-formaat uitgeput zijn.”

50 procent vermogenstoename

Het 3Tron systeem wordt geproduceerd met hoogwaardige materialen, zoals betere geleiders die in de 21700 cel zijn gebouwd, terwijl het aandeel aan actief celmateriaal aanzienlijk is verhoogd. “Hierdoor is het mogelijk de energievoorziening met 50 procent toe te laten nemen. Dankzij de lage interne weerstand neemt de output met 68 procent toe. En de ontlaadstroom van 3Tron is feitelijk vier maal hoger dan die van standaard batterijcellen. De nieuwe 3Tron accu is niet alleen sterker, duurzamer en voorzien van een groter uithoudingsvermogen dan die met 18650 cellen, maar deze is ook lichter en compacter dankzij het gebruik van het beste materiaal, passend bij e-bikes”, volgens BMZ.  De nieuwe 3Tron powerpacks worden samengesteld in de enorme accufabriek van BMZ in het Duitse Karlstein. Leveringen van 3Tron powerpacks zullen starten in 2017. Verwacht wordt dat e-bikes en e-mtb’s van modeljaar 2018 zullen zijn uitgerust met deze werkelijk zeer hoogwaardige accu’s.

Panasonic’s nieuwe 20700 cellen

Ook Panasonic presenteerde grotere accupacks op de Eurobike. Hun nieuw ontwikkelde 20700 cel (20 mm diameter en 70 mm hoog) is speciaal gericht op e-mtb’s met in de onderbuis gemonteerde accu’s. Op de Eurobike viel overigens op dat het integreren van de accu in de onderbuis de standaard is voor de nieuwste e-mountainbikes. Panasonic zegt over hun 20700 cel-formaat, “Deze accu is ontworpen voor compacte en geïntegreerde designs.” Panasonic heeft twee geïntegreerde 36V accuversies met 8 en 12Ah die respectievelijk 288 en 432Wh leveren.

 

Reageer op dit artikel