nieuws

Belastingvrije fietsen uit Cambodja

Fietsen 2355

Belastingvrije fietsen uit Cambodja
ZEG-dealers in Nederland en België blijven verzekerd van levering van onder meer Bulls fietsen uit Cambodja zonder dat hier 14% aan invoerrechten op hoeft te worden betaald. Foto Tweewieler

ZEG-dealers in Nederland en België zijn ook de komende jaren verzekerd van de levering van onder meer de Bulls fietsen die in Cambodja worden gemaakt en worden geïmporteerd zonder dat hier 14% aan invoerrechten op hoeft te worden betaald.

Cambodja heeft Brussel gevraagd voor verlenging van de speciale status voor het land wat een importtarief van 0% met zich mee brengt. In Cambodja maakt Strongman onder meer Bulls modellen voor ZEG.

Handelsbevorderende maatregelen

Drie van oorsprong Taiwanese fietsproducenten hebben productielocaties in Cambodja. Het voordeel daarvan is dat voor dit land, evenals diverse andere onderontwikkelde landen zoals Bangladesh, handelsbevorderende maatregelen vanuit de EU gelden. Deze maatregelen maken dat (onder strikte voorwaarden) vanuit Cambodja en Bangladesh fietsen kunnen worden geëxporteerd die dan binnen de 28 lidstaten van de EU kunnen worden geïmporteerd tegen een invoertarief van 0%.

Importbelastingvrij

Bangladesh en Cambodja vallen onder de handelsbevorderende maatregel die Generalized System of Preferences (GSP) wordt genoemd. De GSP+ landen zijn duty free oftewel importbelastingvrij. Behalve Strongman (o.a. Bulls), is A&J een voorbeeld van een van oorsprong Taiwanese fietsproducent met een grote productielocatie in Cambodja.

30% local content

Zoals gezegd heeft Cambodja Brussel gevraagd voor verlenging van haar speciale GSP+ status. Die dreigde te vervallen omdat het land en de fietsen die er worden gemaakt niet langer konden voldoen aan wat 30% local content wordt genoemd. Dit had weer te maken met het feit dat in Maleisië en Singapore gemaakte onderdelen door Shimano opeens werden uitgesloten van die 30% local content. Cambodja heeft hier in 2014 uitzondering voor een periode van 3 jaar aangevraagd bij Brussel die ook daadwerkelijk is verleend. De periode van 3 jaar is nu achter de rug. Daarop heeft dit voorjaar Cambodja wederom uitzondering aangevraagd bij de Europese Unie.

EBMA & Conebi

Vervolgens heeft Brussel aan belanghebbenden gevraagd hoe zij staan tegenover verdere verlenging. Uit gesprekken met betrokkenen blijkt nu dat de EBMA (European Bicycle Manufacturers’ Association) en Conebi (Confederation of the European Bicycle Industry) geen bezwaar hebben tegen een verlenging van de belastingvrije status van Cambodja. Dit betekent dus dat ZEG dealers kunnen blijven profiteren van het 0% invoertarief dat geldt voor de in Cambodja gemaakte  fietsen die o.a. door de ZEG worden geïmporteerd.

Reageer op dit artikel