nieuws

Tracefy maakt van e-bike een Smartbike

Fietsen 2450

Tracefy maakt van e-bike een Smartbike
Jeroen van Kester (li.) en Niels Penning van Tracefy. Foto Thierry Schut Fotografie

Niels Penning van Tracefy was in oktober vorig jaar op het Kruitbosch Bike Event. Daar lanceerde Kruitbosch een pilot van de Cortina Smartbike met Tracefy systeem. Met deze app kunnen fietsers hun e-bike volgen en snel terugvinden bij diefstal, maar ook calorieën en kilometers bijhouden en vanaf de bank checken hoe vol de accu is. Het Tracefy systeem is geschikt voor verschillende type e-bikes.

De eerste Cortina Smartbikes kwamen eind maart op de markt en volgens Niels Penning zijn de gebruikers blij met het systeem. “Mensen vinden het leuk dat ze via de app kunnen zien waar de fiets staat, ze zijn ‘connected’ met hun fiets. Via de app krijgen ze een reminder als het tijd is voor een servicebeurt, kunnen ze zien hoeveel ze de fiets gebruikt hebben en hoe vol of leeg de accu is. Als de fiets van zijn plek wordt gehaald krijgt de consument een push notificatie en kunnen ze op hun smartphone de fiets direct volgen.”

Q-Music lokfiets

Begin juni leverde Tracefy een fiets aan Q-Music DJ’s Mattie en Wietze. Met deze lokfiets met Tracefy app wilden de DJ’s een experiment houden om te kijken hoe lang het duurt voordat de fiets gestolen wordt. In de uitzending werd gevolgd hoe de fiets werd gestolen en waar hij uiteindelijk terechtkwam.

Student TU Delft

Niels Penning is de bedenker van de Tracefy chip en app. Hij is 21 jaar en studeert aan de TU Delft: “Ik studeer parttime en ben fulltime bezig met Tracefy. Ik ben ermee begonnen toen ik 18 jaar was en een jaar later zijn we gaan testen.” Jeroen van Kester van Kester2Wielers in Wateringen is als Marketing & Sales Director verbonden aan Tracefy. Hij kent Niels al vanaf zijn veertiende: “Hij kwam hier als weekendhulp en groeide al snel door tot verkoper voor de zaterdagen en vakanties. Tijdens zijn studie volgde ik waar hij mee bezig was. Ik heb met bewondering gekeken hoe hij met Tracefy binnen een jaar van idee naar product ging. Ik was toen nog als freelancer actief in brandmanagement bij Cortina. Ik heb Niels in contact gebracht met Kruitbosch en het idee werd enthousiast ontvangen. Ik ben inmiddels gestopt bij Cortina en zet me nu, naast mijn winkel, volop in voor Tracefy. Het kantoor is hier boven de winkel dus dat werkt lekker makkelijk.”

Samenwerking met Tele2

Niels Penning benadrukt dat het Tracefy systeem in nagenoeg iedere e-bike ingebouwd kan worden. “Uit veiligheidsoverwegingen is het het beste om het systeem bij de productie in te bouwen. De dealer hoeft bij de verkoop niets te doen. Als de fiets verkocht is, hoeft de consument alleen in te loggen bij de app.” De Cortina SmartBike met Tracefy systeem is naast een GPS uitgerust met nog twee andere locatiebepalingssystemen, zodat er altijd een back-up voorhanden is. Verder heeft Tracefy een eigen internetverbinding. “Hiervoor werken we samen met Tele2. Zij hebben zich aan het project verbonden als connectivity partner. De fiets heeft internet in heel Europa”, aldus Niels Penning. De pilot met 100 Cortina Smartbikes loopt inmiddels en de eerste fietsen zijn sinds eind maart op de markt. “

Lees meer over Tracefy in het juni/julinummer van Tweewieler of in de digitale uitgave.

 

Reageer op dit artikel